El Dr. Menchón lidera un estudi europeu per combatre l'ús problemàtic d'Internet entre els joves

- Recerca

El projecte BootStrRaP, liderat pel Dr. José Manuel Menchón (HUB-IDIBELL) i la Dra. Naomi Fineberg (Regne Unit), té com a objectiu abordar els riscos de l'ús problemàtic d'Internet per part dels joves. Els joves de nou països europeus participaran directament en el procés de recerca mitjançant la creació i l'ús d'una aplicació especialment dissenyada per aquest projecte.

S'estima que entre el 10% i el 17% de la població mundial es veu afectada per l'ús problemàtic d'Internet i els adolescents són especialment vulnerables als seus efectes perjudicials sobre la salut i el benestar individual i social. De fet, se sap que una sèrie de comportaments en línia com ara els jocs, els jocs d'atzar, la compra, la visualització de pornografia, les xarxes socials, el "ciberassetjament" i la "cibercòndria" causen problemes a les persones afectades i a les seves famílies a causa de la pèrdua de control sobre l'activitat en línia. Per abordar això, s'ha iniciat un nou estudi que utilitza tecnologia intel·ligent per millorar la salut mental i combatre la creixent presència de l'ús problemàtic d'Internet.

El projecte BootStrRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) està liderat per la Dra. Naomi Fineberg, professora de la Universitat de Hertfordshire al Regne Unit, també coordinadora científica, i el Dr. José Manuel Menchón, cap del grup de recerca en psiquiatria de l'IDIBELL i l'Hospital Universitari de Bellvitge, que coordina la seva implantació a Europa. Té com a objectiu abordar els riscos de l'ús problemàtic d'Internet per part dels joves i ajudar els pares, tutors, professors i professionals de la salut a identificar els riscos i entendre com poden provocar danys o problemes de salut. El projecte, que s'executa a 14 països, utilitza una aplicació mòbil per investigar els hàbits quotidians en línia dels joves. Aquests participaran directament en la creació de l'aplicació i també en el procés de recerca.

Com explica el Dr. Menchón, "reclutem milers d'adolescents a través de les escoles d'Europa per explorar com utilitzen Internet i com això es relaciona amb el seu benestar. A continuació formulem directrius per a un ús més saludable d'Internet i determinem com els canvis de comportament poden reduir els riscos i prevenir el desenvolupament de problemes amb l'ús d'Internet", i assenyala "pretenem oferir recomanacions polítiques globals per abordar l'ús problemàtic d'Internet basant-nos en evidències científiques sòlides". BootStRaP és finançat pel programa Horizon Europe, el programa Regne Unit Recerca i Innovació i la Secretaria d'Estat Suïssa d'Educació, Recerca i Innovació, i està coordinat per l'Institut Català de la Salut.