L’Hospital de Bellvitge obre una pionera planta d’hospitalització de Psiquiatria de portes obertes

- Innovació

Amb la nova unitat, Bellvitge continua desplegant un nou model d’atenció a la salut mental, que potencia l’autonomia del pacient i l’eliminació de l’estigma sobre aquestes patologies.

L’objectiu és oferir un abordatge integral, amb una atenció flexible, personalitzada i propera i que compta amb la participació dels pacients i les seves famílies.

La nova unitat d’hospitalització psiquiàtrica de portes obertes s’adreça a totes aquelles persones que pateixen una descompensació aguda d’un trastorn mental que requereix tractament intensiu, accepten voluntàriament ingressar a l’hospital i no tenen risc de presentar conductes autolesives o episodis d’agressivitat cap a terceres persones.

“L’objectiu és comptar amb una planta oberta, integrada en el conjunt assistencial de l’hospital com una unitat més, on el pacient que requereix ingrés per un trastorn mental rep tractament d’una forma eficaç i segura, alhora que es respecta la seva autonomia i llibertat de moviments com en qualsevol altre servei de l’hospital. L’hospitalització oberta es basa en la col·laboració i implicació del pacient en el seu procés de tractament, i en la corresponsabilitat en la presa de decisions”, segons explica la Dra. Pino Alonso, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge.

La posada en marxa del nou espai d’hospitalització respon a la progressiva implementació d’un nou model assistencial per a la salut mental a Bellvitge, que posa en el centre de l’atenció la persona, garantint el màxim respecte a la seva autonomia i dignitat personal, alhora que persegueix acabar amb l’estigma social de les malalties mentals. L’hospital porta mesos desenvolupant amb diferents iniciatives aquest model, que planteja abordar el tractament voluntari dels trastorns mentals com qualsevol altra patologia mèdica o quirúrgica que requerís ingrés.

La nova unitat, amb capacitat per a 16 pacients, ha substituït l’habitual control central d’infermeria per un gran espai central col·lectiu sense barreres arquitectòniques per  fomentar la socialització entre les persones ingressades, la realització d’activitats grupals i les trobades amb els familiars. En línia amb la humanització dels espais de tot l’HUB, la nova unitat ha batejat cadascuna de les seves habitacions amb el nom d’una masia catalogada del Delta del Llobregat.

S’ha desplegat alhora un nou sistema de relació dels professionals amb els pacients, la metodologia safewards, basada en l’ús d’estratègies comunicatives per preveure i gestionar situacions de conflicte reduint l’ús de mesures restrictives i coercitives, com la contenció mecànica o química i l’aïllament. La nova unitat incorpora també una sala multisensorial per als pacients, equipada amb il·luminació modulable.

Experiències prèvies d’unitats d’hospitalització psiquiàtrica de portes obertes han demostrat que aquest abordatge millora l’adherència al tractament dels pacients, genera relacions de confiança amb els professionals, redueix l’estigma associat als tractaments psiquiàtrics, i de forma global promou una percepció social de l’hospitalització mental més positiva i semblant a la de qualsevol altra patologia que faci necessari un ingrés hospitalari.

Segons resumeix la Dra. Alonso, el canvi de paradigma en què s’integra la nova unitat pretén potenciar la implicació del pacient en la presa de decisions sobre la seva patologia “i oferir un abordatge integral, que combina salut física i psíquica i promou l’autonomia del pacient amb una atenció flexible, personalitzada i propera i amb el suport i la participació de les famílies”. En aquest sentit, cal destacar que des del Servei de Psiquiatria també s’han posat en marxa diferents activitats i tallers de teràpia ocupacional adreçats als pacients, com ara el Bon dia!, un espai de trobada diari on es reflexiona sobre l’experiència de l’ingrés i aspectes de la convivència entre els usuaris de la unitat; Paraules que consolen, una biblioteca de títols recomanats per autors i professionals; tallers d’arteràpia, sessions de mindfulness, passejades terapèutiques, horticultura o un cinefòrum.

En paral·lel a aquesta nova unitat, l’hospital continuarà disposant d’una unitat convencional d’ingrés psiquiàtric tancat, en una àrea de l’antiga Escola d’Infermeria, que serà reformada en els pròxims mesos, i que permetrà oferir tractament intensiu a persones amb trastorns mentals que per la seva patologia tenen un risc de conductes auto o heteroagressives i no accepten rebre tractament de forma voluntària.

En el disseny conceptual de la nova unitat de portes obertes, l’Hospital de Bellvitge ha comptat amb les aportacions d’AFEMHOS, l’Associació de Famílies de Malalts Mentals de l’Hospitalet.

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge és referent per als ingressos d’adults de l’àrea de l’Hospital Nord i el Prat de Llobregat i presta atenció urgent a més de 330.000 persones.

edit-webform-itemsedit-actions

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: