El programa inclou la posada en marxa de nous equipaments i activitats lligades a la musicoteràpia, la lectura, la teràpia assistida per animals o la creació d’un hort terapèutic, entre moltes d’altres
La iniciativa pretén assolir un impacte positiu en la salut mental i emocional de ciutadans i professionals
En el decurs d’aquest any, els espais destinats a l’atenció a la salut mental de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) registraran una millora important amb una nova àrea diferenciada d’atenció psiquiàtrica al Servei d’Urgències; la creació de la nova unitat d’hospitalització oberta per a salut mental i la reforma de l’àrea d’hospitalització de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).
Aquestes tres accions juntament amb iniciatives que cercaran l’avenç en l’atenció de la salut mental des de múltiples vessants: des de l’art-teràpia i la musicoteràpia; la promoció de l’activitat física; la teràpia assistida per animals, fins a la creació de receptes saludables, d’una biblioteca a l’àrea d’hospitalització o les exposicions d’obres artístiques de pacients, configuren el programa global 12 mesos x la Salut Mental. Amb aquesta iniciativa, l’HUB vol donar un enèrgic impuls a la salut mental de ciutadans i professionals en aquest 2024. La campanya, amb l’epígraf Socialment responsables, evidencia la voluntat de l’Hospital de Bellvitge d’assumir el seu paper de referent en el tractament de malalties i trastorns mentals.
El programa donarà protagonisme i veu als pacients, especialment als joves i la gent gran, i a les seves famílies, mitjançant iniciatives que posin en primer pla la seva capacitat creativa i el seu testimoni, alhora que ajuden a promoure la reflexió sobre els reptes de la salut mental entre els professionals.
En aquesta línia i sota l’eix En parlem, es portaran a terme trobades, col·loquis i xerrades per abordar la salut mental i l’estigma des de la mirada de la dona; l’impacte de les noves tecnologies entre joves i adolescents; les narracions de vida de la gent gran; la relació entre salut mental i immigració; la creativitat literària de persones afectades per trastorns mentals i una jornada interprofessional amb participació de tota la regió Metropolitana Sud.
Un altre dels eixos del calendari anual d’activitats, Ens movem, inclourà passejades terapèutiques; una sortida als espais naturals del Delta del Llobregat amb l’artista plàstic Dídac Ferrer o acompanyaments i sortides amb gossos per tal de millorar i gestionar l’estat emocional a través de la interacció humans-animals.
Un tercer eix és l’anomenat Ens cuidem, centrat en intervencions breus de mindfulness i meditació (3 minuts per cuidar-nos i cuidar); exposicions de pintura o escultura a càrrec de persones afectades per trastorns mentals; sessions de musicoteràpia, i la iniciativa receptes de salut, en que es convidarà a cuiners reconeguts a preparar receptes per als pacients, amb l’assessorament dels professionals de la Unitat de TCA.
El programa també donarà difusió a tota la recerca en l’àmbit de la salut mental que es desenvolupa a l’Hospital de Bellvitge, centre de referència a nivell nacional i internacional en l’àmbit de les addiccions comportamentals, els trastorns de la conducta alimentària, el trastorn obsessiu-compulsiu i la depressió resistent.