L’Hospital de Bellvitge impulsa un canvi en l’atenció dels pacients de salut mental

-

Un total de 80 professionals de diferents perfils (metges, infermeres, zeladors i psicòlegs) han rebut una formació específica en el model Safewards, que implica un profund canvi en l’atenció que reben els pacients de salut mental. Les premisses bàsiques d’aquest nou model passen per resoldre les situacions adverses o de conflicte amb eines comunicatives i de diàleg amb els pacients que facin possible evitar recórrer a mesures físiques, mecàniques o farmacològiques de contenció.

En els darrers anys nombrosos estudis han confirmat els riscos i efectes negatius (físics i psicològics) de les contencions mecàniques tant per a pacients com per a professionals. En aquest context es planteja un canvi en el marc conceptual en l’atenció d’aquests pacients que parteix de la base de l’anàlisi dels motius que originen una situació adversa o de conflicte i l’aplicació de mesures prèvies per evitar-les basades en el diàleg i la desescalada verbal. “Aquest canvi de paradigma representa a mig i llarg termini una transformació cultural en l’atenció a les persones que viuen amb problemes de salut mental; un canvi en la mirada envers al pacient de forma integral i integradora que penetra a tota l’organització”, segons explica Lia-Tamar Sánchez, infermera cap de l’Àrea de Neurociències de l’Hospital de Bellvitge (HUB). 

El nou model d’atenció als pacients es començarà a aplicar en la nova unitat d’hospitalització de salut mental en règim obert de l’HUB, les obres de la qual ja estan avançades amb l’objectiu de que entri en funcionament després de l’estiu. A partir d’aquesta primera experiència, l’objectiu és que s’estengui com una taca d’oli per totes les unitats d’hospitalització que puguin tenir pacients de salut mental.

Safewards és un nou model assistencial per a les unitats d’hospitalització de salut mental desenvolupat al Regne Unit, on les seves 10 mesures bàsiques s’apliquen amb èxit en diferents centres hospitalaris per millorar la seguretat de pacient i professionals, reduint els conflictes que poden portar a mesures de contenció.  

Fruit de la col·laboració entre la Unitat de Desenvolupament i Gestió del Talent i el Servei de Psiquiatria s’ha dissenyat una formació per als professionals de l’HUB que ha inclòs tant els vessants teòrics sobre els beneficis, eines d’aplicació i bones pràctiques del model Safewards, com els pràctics, desenvolupats a partir de casos clínics simulats al Centre de Simulació Mèdico-Quirúrgica Avançada (SimHub).   

12 mesos x la Salut Mental

La implementació del model Safewards és una de les accions incloses al programa 12 mesos x la Salut Mental, tot un seguit d’iniciatives impulsades per l’HUB durant el 2024 per a la millora de la salut mental i el benestar emocional de ciutadans i professionals. El programa inclou la posada en marxa de nous equipaments i activitats lligades a la musicoteràpia, la lectura, la teràpia assistida per animals o la creació d’un hort terapèutic, entre moltes d’altres. 

El programa dona protagonisme i veu als pacients, especialment als joves i la gent gran, i a les seves famílies, mitjançant iniciatives que posen en primer pla la seva capacitat creativa i el seu testimoni, alhora que ajuden a promoure la reflexió sobre els reptes de la salut mental entre els professionals.

Amb aquesta iniciativa, l’HUB vol donar un enèrgic impuls a la salut mental de ciutadans i professionals en aquest 2024. La campanya, amb l’epígraf Socialment responsables, evidencia la voluntat de l’Hospital de Bellvitge d’assumir el seu paper de referent en el tractament de malalties i trastorns mentals.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: