Com frenar la cronicitat dels trastorns de la conducta alimentària centra el debat d’alguns dels millors especialistes del món a Barcelona

-

El fòrum aplegarà destacats experts mundials i abordarà també el tractament dels pacients de llarga durada

Una quinzena dels experts mundials més rellevants en l’estudi i el tractament dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) participen aquest dimecres 25 de setembre al Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) en un simposi internacional que posarà especial èmfasi en la cronicitat i l’abordatge dels pacients de llarga durada, un dels temes que més atenció concentra a nivell assistencial i de recerca actualment.
 
La jornada, que serà inaugurada pel rector de la UB, Joan Guàrdia, està impulsada pel Dr. Fernando Fernández Aranda, cap de la Unitat de TCA de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), catedràtic, de la UB i investigador de l’IDIBELL, i la Dra. Susana Jiménez Múrcia, cap del Servei de Psicologia Clínica de l’HUB, professora de la UB i també investigadora de l’IDIBELL..  
 
Jane Treasure, del King’s College, de la Universitat de Londres; Stephen Wonderlich, de la Universitat de North Dakota (Estats Units); Alessio M. Monteleone, de la Universitat de Nàpols (Itàlia); Angela Favaro, de la Universitat de Pàdua; Howard Steiger, de la McGill University de Canadà i Stephen Touyz, de la Universitat de Sydney, són alguns dels ponents del simposi, en que es presentaran i discutiran els estudis i tractaments més actualitzats dels TCA, així com els factors de risc en el maneig d’aquests trastorns, tant a nivell infantil i juvenil com d’adults, i els predictors positius i negatius dels tractaments.
 
Els trastorns de la conducta alimentària afecten principalment les dones, des de l'adolescència o els primers anys de l'edat adulta. Són multicausals, amb factors psicològics, biològics i socioculturals. La seva incidència i complexitat clínica han augmentat en els darrers anys, sobretot a partir del confinament de la pandèmia. En aquest escenari, els abordatges terapèutics actuals ofereixen resultats limitats, afavorint una tendència cap a la cronicitat en els pacients més resistents als tractament habitual.
 
Tal i com subratlla el Dr. Fernández Aranda, “aquest és un tema d'enorme actualitat i preocupació arreu del món, per la manca de consens i directrius sobre com han de ser abordats aquests casos i per això li dedicarem un fòrum de debat específic a la jornada”.
 
En aquest sentit, cal recordar que el Departament de Salut ha posat en marxa aquest any la primera unitat específica per tractar població adulta amb TCA d’alta complexitat i llarga durada. Ubicada al l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries de Martorell, està gestionada conjuntament amb la unitat especialitzada de Bellvitge.
 
El simposi internacional, que comptarà amb l’assistència d’uns 300 especialistes de la psicologia clínica i la salut mental, està organitzat per l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB); la Universitat de Barcelona (UB), el CIBEROBN; l’Hospital del Sagrat Cor Germanes Hospitalàries de Martorell; l’IDIBELL; la secció de Trastorns de la Conducta Alimentària de l’Associació Mundial de Psiquiatria (WPA) i Sumament +, la iniciativa del Pla de Salut Territorial Metropolitana.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: