La Dra. Cristina Masuet, cap del Servei de Medicina Preventiva i Salut Pública de l’Hospital de Bellvitge (HUB), ha fet un complet resum de les fites més destacades del darrer any lligades a la immunització en el decurs de la 2a Jornada d’Actualització en Malalties Infeccioses que s’ha fet el passat 5 de setembre a l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa (HUMT).
La jornada, organitzada pel Servei de Malalties Infeccioses de l’HUMT, s’ha desenvolupat a partir de dues taules rodones: una centrada en el microbioma i la segona en els aspectes més rellevants en el darrer any en l'àmbit de les malalties infeccioses i la microbiologia clínica. En aquesta segona taula, la Dra. Masuet va ser l’encarregada de repassar el millor de l’any de la immunització.
La Dra. Masuet va seleccionar les publicacions i estudis més rellevants, tant per a la població pediàtrica com l’adulta, com ara l’article publicat per Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut, en que va participar una resident de l’HUB, Violeta Poltorak, sobre l’augment dels casos de tosferina a la zona del Vallès i les implicacions d’aquest fet per a les vacunacions dels adolescents catalans per tal d’evitar el creixement dels casos.
També es va referir a les publicacions sobre el nivell d’evidència de l’ús del nirsevimab com a immunoprofilaxi per fer front el virus respiratori sincitial en CAPs i hospitals. Sobre aquests virus, també va comentar una sèrie d’articles al voltant de l’eficàcia de la vacuna en adults i dones embarassades.
Entre d’altres, també va comentar publicacions en relació l’efectivitat vacunal del SARS-CoV-2 en pacients immunodeprimits i a la resposta a la vacuna després de 3a o 4a dosi, així com l’assaig Supernova, pendent de publicació, sobre el paper dels anticossos monoclonals envers el SARS-CoV-2 en persones immunodeprimides. Unes dades sobre la durada de l’eficàcia de la vacuna per a l’herpes zòster en població major de 50 anys (11 anys com a mínim) també van ser destacades per la Dra. Masuet, qui també va subratllar els canvis en el calendari de vacunes i immunitzacions a Catalunya l'any 2023-2024, tant en població pediàtrica com adulta. I per finalitzar, es van comentar quines eren les millors publicacions amb impacte sobre malalties immunoprevenibles, sobretot en població adulta, com ara verola del mico (MPOX) i quines són les recomanacions vacunals actualitzades a temps real del Ministeri de Sanitat i del Departament de Salut de Catalunya.