Un nou sistema de bloqueig permet prevenir l'hèrnia discal lumbar recurrent

- Recerca

Un estudi fet per sis hospitals espanyols liderat per l’Hospital Universitari de Bellvitge ha confirmat el rendiment i la seguretat d’un nou sistema de bloqueig de l’anell fibrós del disc intervertebral per prevenir la reaparició de l’hèrnia discal lumbar.

L’hèrnia discal lumbar es produeix quan un disc intervertebral es trenca i sobresurt, creant una hèrnia. Aquesta hèrnia pot pressionar els nervis de la zona lumbar i provocar dolor lumbar i a les cames.

Per als casos més greus, el tractament de referència és la discectomia: una intervenció quirúrgica per extirpar l'hèrnia. Si aquesta intervenció és agressiva, el disc es continuarà deteriorant i pot persistir el dolor. En canvi, si la intervenció és molt limitada, el principal risc és que l’hèrnia torni a aparèixer.

Per prevenir la reaparició, en els últims anys s’han desenvolupat dispositius que es fixen a la columna perquè facin de barrera mecànica. Aquests dispositius no només han de fer bé el bloqueig, sinó que també han de fixar-se, adaptar-se bé i respectar els moviments naturals de la columna.

L’estudi ha avaluat el funcionament durant sis mesos d’un nou sistema de bloqueig herniari, DISC care, desenvolupat per una empresa catalana. S’han seguit 30 pacients amb un alt risc de reherniació tractats amb discectomia limitada i amb aquest sistema de bloqueig a sis centres: Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital General Universitario Gregorio Marañón, Hospital QuirónSalud Barcelona, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz i Hospital Universitario de Canarias.

Cap dels pacients va patir recurrència simptomàtica de l’hèrnia durant aquests sis mesos –període dins del qual es produeixen la majoria d’aquests episodis–, i només tres van patir una recurrència asimptomàtica. Tampoc no hi va haver cap esdeveniment advers seriós, ni va caldre cap reintervenció relacionada amb el dispositiu o el procediment.

La millora experimentada en termes de dolor a l’esquena o a la cama, de discapacitat i de qualitat de vida va ser similar a la dels pacients tractats només amb discectomia. Tots els pacients van preservar almenys el 75% de l’altura inicial del disc i cap va mostrar cap degeneració addicional del disc.

Segons afirma el Dr. Óscar Godino, especialista en cirurgia de columna del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i autor principal de l’estudi, “aquests dispositius ens permeten alhora fer una cirurgia conservadora i prevenir la reaparició de l’hèrnia. Necessitem continuar fent estudis i introduint-hi millores, però no hi ha dubte que són un avenç important per optimitzar els resultats de la nostra cirurgia”.

Article de referència

Godino, O., Fernandez-Carballal, C., Català, I., Moreno, Á., Rimbau, J. M., Alvarez-Galovich, L., & Roldan, H. (2024). A new hernia blocking system to prevent recurrent lumbar disc herniation: surgical technique, intraoperative findings and six-months post-operative outcomes. European Spine Journal. https://doi.org/10.1007/S00586-024-08595-X

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: