L’Hospital de Bellvitge organitza per primera vegada a Europa la Setmana de Cirurgia Robòtica, en què realitzarà i transmetrà en directe 32 intervencions

- Innovació

Cinc especialitats diferents del centre s’han unit per tirar endavant aquesta innovadora iniciativa docent, que es desenvoluparà de l’11 i al 15 de desembre

Bellvitge és l’hospital amb més activitat de cirurgia robòtica de l’Estat

La primera Setmana de Cirurgia Robòtica de l’Hospital Universitari de Bellvitge és una iniciativa pionera a Europa que concentrarà en cinc dies una mostra de l’expertesa en aquest tipus d’intervencions que acumulen cinc serveis del centre: Urologia, Ginecologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia General i Digestiva i Otorrinolaringologia.

Amb l’objectiu d’arribar a professionals de tot el món, les més de 540 persones ja inscrites podran seguir totes les cirurgies per streaming, introduïdes i comentades per cirurgians de cadascun dels cinc serveis.

La Setmana es desenvoluparà entre els dies 11 i 15 de desembre.

La cirurgia robòtica es va començar a utilitzar a l’Hospital de Bellvitge l’any 2009, amb la incorporació del primer robot quirúrgic Da Vinci. Avui, l’hospital compta amb tres robots Da Vinci i és el centre que realitza anualment més cirurgies robòtiques de l’Estat. En els primers deu mesos de 2023 ja ha dut a terme un total de 688 intervencions d’aquest tipus, amb una projecció d’unes 950 fins a finals d’any. Segons indica el Dr. Álvaro Arcocha, director mèdic de l’Hospital de Bellvitge, “som el centre amb una major implantació de la cirurgia robòtica de tot l’Estat, i amb uns excel·lents resultats pel que fa a la seguretat del pacient, la precisió quirúrgica, la recuperació postoperatòria en relació amb la cirurgia convencional, i la reducció de l’estada hospitalària mitjana”.

La implicació dels professionals d’Infermeria i d’Anestesiologia i Reanimació és també indispensable per entendre el creixement de la cirurgia robòtica a l’hospital, i ha estat igualment clau per poder organitzar el complex operatiu que requereix una iniciativa com la Setmana de Cirurgia Robòtica, amb gairebé set intervencions quirúrgiques diàries.

A banda dels cinc serveis que ja l’utilitzen de forma habitual, l’Hospital de Bellvitge està començant a aplicar-la també per a determinats procediments de cirurgia major ambulatòria (que no necessita ingrés) com ara la prostatectomia radical robòtica per cancer de pròstata, la cirurgia de timomes (tumors al tim, un òrgan del sistema immunitari) i la cirurgia bariàtrica. En aquesta línia, el Dr. Arcocha destaca que ja s’estan valorant, tant a nivell assistencial com econòmic, nous models de robots quirúrgics “que ens poden permetre millorar les prestacions als serveis on ja s’utilitza la cirurgia robòtica i estendre-la a d’altres en què ja comença a haver-hi evidència científica de la seva utilitat, com ara la cirurgia endocrina i l’ortopèdica i traumatològica, en aquest últim cas amb un robot específic per a cirurgia de la columna”. La Setmana compta amb el suport de la Càtedra de Cirurgia Robòtica Universitat de Barcelona - Hospital de Bellvitge - Abex Excelencia Robótica.

Cirurgia robòtica en urologia

El Servei d’Urologia de l’Hospital de Bellvitge transmetrà i comentarà en directe un total de 13 cirurgies robòtiques complexes de pròstata, càncer renal, càncer de bufeta, trasplantaments renals i cirurgia reconstructiva, en totes les quals l’equip de l’Hospital de Bellvitge té una àmplia experiència.

Aquest servei va ser el pioner de la cirurgia robòtica a l’Hospital de Bellvitge amb la primera prostatectomia radical (extirpació de pròstata) portada a terme l’octubre de 2009 mitjançant el robot Da Vinci, en aquells moments un dels primers que s’instal·laven a Catalunya. Aquell va ser el tret de sortida per a un programa que des de llavors no ha deixat de créixer i diversificar-se, i que ha inclòs diverses intervencions pioneres a nivell estatal i mundial, com ara el primer trasplantament renal ortotòpic amb robot del món, la primera cirurgia de reassignació de gènere robòtica d’Europa o el primer programa de prostatectomia radical robòtica en règim de cirurgia major ambulatòria de l’Estat.

Actualment el Servei d’Urologia de Bellvitge és el que realitza més cirurgies robòtiques a Catalunya i és també capdavanter a l’Estat. Dedica cada setmana entre 7 i 8 quiròfans a aquest tipus d’intervenció, de la qual es poden beneficiar ja la majoria de pacients sotmesos a cirurgia complexa per càncer urològic.

Segons el Dr. Francesc Vigués, cap del Servei d’Urologia, la incorporació del robot “ha suposat per a nosaltres una evident millora en la qualitat quirúrgica; en ha permès obtenir millors resultats funcionals i un millor qualitat de vida, especialment dels pacients sotmesos a intervencions complexes”. Vigués preveu que la tendència a l’increment del volum d’activitat robòtica es mantindrà en els propers anys.

Cirurgia robòtica en ginecologia

El Servei de Ginecologia de l’Hospital de Bellvitge va iniciar també l’activitat de cirurgia robòtica l’any 2009, i aquest 2023 ha estat el primer de l’Estat espanyol a superar les mil cirurgies ginecològiques amb robot.

Entre els procediments robòtics més habituals que porta a terme, hi ha els càncers d’endometri i de coll uterí, a més d’altres indicacions més innovadores com ara alguns càncers d’ovari o recidives tumorals en diverses localitzacions. Cal destacar, a més, que ha estat precursor en la descripció i aplicació de nous procediments robòtics, com ara la limfadenectomia aòrtica d’estadificació.

Al llarg d’aquest període, la ginecologia robòtica de Bellvitge ha tingut una important presència a nivell internacional i ha estat reconeguda amb certificacions i guardons per institucions com ara la European Society of Robotic Gyneacological Surgery, del consell de la qual forma part.

Durant la Setmana de Cirurgia Robòtica, portarà a terme un total de tres intervencions en directe. Segons el Dr. Jordi Ponce, cap del Servei de Ginecologia, “més del 95% de les pacients intervingudes amb cirurgia robòtica reben l’alta l’endemà; es tracta sens dubte d’una tecnologia que afavoreix la ràpida recuperació i un menor índex de complicacions, gràcies a la qual cosa les pacients es poden reincorporar abans al seu medi social i laboral”,

Cirurgia robòtica toràcica

El Servei de Cirurgia Toràcica va iniciar els procediments robòtics el gener de 2019, convertint-se així en un centres pioners a oferir cirurgia robòtica de forma regular a la sanitat pública catalana i espanyola, paral·lelament amb l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

Gràcies a la seva forta aposta per aquest tipus de procediment, a mitjans d’aquest any 2023 ja havia superat la xifra de 500 intervencions majors realitzades. En aquests moments els procediments robòtics representen el 70% de tota la seva activitat, i s’ha convertit en el servei que realitza més intervencions robòtiques toràciques de l’Estat.

El Dr. Francisco Rivas, coordinador del programa de robòtica de cirurgia toràcica de Bellvitge, destaca que aquestes altes xifres d’activitat no han de fer perdre de vista “que encara no hem arribat al límit: amb més especialistes i més disponibilitat de quiròfan podem continuar creixent, ja que tenim un nombre suficient de pacients susceptibles de gaudir dels beneficis d’aquesta tecnologia”.

En el marc la Setmana de Cirurgia Robòtica, els cirurgians toràcics presentaran tres intervencions de càncer de pulmó complexes amb diferents tipus d’abordatges, entre els quals un abordatge uniportal (a través d’una única incisió). Malgrat que es tracta d’operacions que es podrien fer de forma convencional, l’ús del robot quirúrgic permet fer una dissecció més precisa de les estructures anatòmiques i, per tant, disminuir els riscos i el dolor postoperatori i ajudar a una millor recuperació i a una reincorporació més precoç del pacient a la vida quotidiana.

Cirurgia robòtica en cirurgia general i digestiva

La cirurgia general i digestiva de Bellvitge, en les seves diferents subespecialitats, tindrà també una presència destacada durant la Setmana. En concret, s’hi presentaran vuit intervencions robòtiques complexes de cirurgia colorectal, pancreàtica, bariàtrica i esofagogàstrica.

Aquest servei va operar els seus primers casos amb el robot poc després de l’adquisició d’aquest equipament per part de l’hospital. Des de llavors, la seva activitat en aquest àmbit s’ha anat incrementant paulatinament a mesura que l’hospital ampliava el nombre de robots quirúrgics a disposició dels professionals i s’anaven demostrant els avantatges de l’ús del robot en diferents procediments.

En l’actualitat, la majoria de subespecialitats utilitzen el quiròfan robotitzat un cop per setmana amb jornades prolongades de tarda, i aquest tipus de cirurgia representa ja al voltant del 25% de tota la seva activitat.

El Dr. Sebastiano Biondo, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva, afirma que la incorporació de la robòtica “ha suposat un salt tecnològic que ens ha permès abordar la patologia d’alta complexitat amb un mínim dolor i una màxima eficiència per al pacient. Tot això, després de l’esforç dels professionals per adquirir les habilitats necessàries per prestar una assistència excel·lent”.

Cirurgia robòtica en otorrinolaringologia

En el camp de l’otorinolaringologia, els procediments robòtics s’utilitzen principalment en la cirurgia de cap i coll, tant en pacients oncològics com en malalties benignes d'orofaringe i síndrome d’apnea-hipopnea del son. Tanmateix, les indicacions de la robòtica es continuen ampliant i es preveu que en els propers anys segueixin a l’alça. Actualment, totes les cirurgies diagnòstiques de tumor primari d’origen desconegut i de resecció de tumors d’orofaringe que es porten a terme a l’Hospital de Bellvitge ja es fan amb robot.

Durant el curs, els cirurgians otorrinolaringòlegs portaran a terme precisament una cirurgia en directe de tumor d'orofaringe, i, a més, s’hi retransmetran diverses cirurgies robòtiques gravades d’altres procediments d’aquesta especialitat.

Pel que fa a la cirurgia de diagnòstic dels tumors primaris d’origen desconegut, el Dr. Julio Nogués, cap del Servei d’Otorrinolaringologia, remarca que la robòtica “ens ha permès arribar a diagnosticar gran part d’aquests tumors, i això ha tingut com a conseqüència que es pugui optimitzar el tractament”.

Per la seva banda, la Dra. Aina Brunet, codirectora de l’àrea d’Otorrinolaringologia de la Setmana, subratlla que “un dels grans avenços actuals de l’especialitat és el paper de la cirurgia robòtica en el tractament del càncer d’orofaringe, i el seu potencial rol en poder acotar els tractaments mantenint la mateixa resposta terapèutica, disminuint els efectes secundaris i millorant la qualitat de vida dels pacients”.

 

edit-webform-itemsedit-actions

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: