L’Hospital de Bellvitge organitza la I Jornada de la Inflamació Tipus 2

- Recerca

Trobada multidisciplinar, impulsada per la Unitat Funcional d’Asma, per analitzar els diferents àmbits d’afectació de la malaltia inflamatòria i aprofundir sobre l’evidència actual de la teràpia en pacients. Hi van participar referents en la patologia dels Serveis de Pneumologia, Otorrinolaringologia, Al·lergologia, Medicina Interna, Aparell Digestiu, Dermatologia i Farmàcia Hospitalària.

La Sala d’Actes de l’HUB va acollir divendres 19 de gener la primera Jornada de la Inflamació Tipus 2, amb l’objectiu d’adquirir i actualitzar els coneixements sobre la fisiopatologia de les malalties vehiculades per la inflamació tipus 2 i la seva repercussió a cada especialitat mèdica. A més, es va abordar la identificació dels diferents fenotips clínics afectats per la inflamació T2 i es va aprofundir sobre l'evidència actual de la teràpia farmacològica en pacients amb aquest tipus d'inflamació crònica. Un altre punt important de la jornada va ser la discussió sobre la transició de la patologia pediàtrica a l'adulta.

La diversitat d’especialitats implicades va permetre un profitós intercanvi d’experiències clíniques. La Dra. Teresa Dordal, facultativa del Servei d’Al·lergologia, va iniciar la jornada amb la ponència “Fisiopatologia de la inflamació T2”. Seguidament, Mariana Muñoz, pneumòloga i coordinadora de la Unitat Funcional d’Asma (UFASMA), va parlar sobre asma greu, mentre que Salud Santos, cap del Servei de Pneumologia de l’HUB, va abordar l’MPOC eosinofílic. Per la seva banda, el Dr. Xavier González Compta, otorinolaringòleg de l’HUB, va abordar la rinosinusitis crònica amb pòlips nasals.

A la represa, el Dr. Ignasi Figueras, especialista del Servei de Dermatologia, va analitzar la dermatitis atòpica i el Dr. Jaime Lozano, al·lergòleg de l’Hospital Sant Joan de Déu, la transició del pacient adolescent amb inflamació T2. Posteriorment, el Dr. Josep Maria Botargues, del Servei d’Aparell Digestiu, va centrar-se en l’esofagitis eosinofílica mentre que el Dr. Xavier Solanich, del Servei de Medicina Interna, va abordar la vasculitis eosinofíliques i síndrome hipereosinofílica. Per últim, la Dra. Núria Padullés, del Servei de Farmàcia Hospitalària, va incidir en la situació actual dels biològics T2 a Catalunya.

La trobada va ser impulsada per la Unitat Funcional d’Asma, creada el 2018 i especialitzada en l’atenció a l’asma greu i de difícil control. L’equip multidisciplinari d’UFASMA treballa per millorar l’atenció als pacients afectats per aquesta patologia i coordinar els equips assistencials de l’hospital amb els de l’atenció primària.

Els assistents, procedents d'hospitals de l'àrea metropolitana sud (Hospital de Viladecans, Hospital de Sant Boi, Hospital Moisès Broggi, Consorci del Garraf, Hospital d'Igualada, Hospital de Martorell i Hospital Sant Joan de Reus) van participar activament en la discussió i van gaudir d'una experiència formativa d'alta qualitat. A més, l'Activitat ha estat acreditada pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS).

edit-webform-itemsedit-actions

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: