Les onze unitats funcionals d’atenció oncològica HUB-ICO reforcen el seu paper clau per al diagnòstic i el tractament del càncer

-

Les Unitats Funcionals d’Atenció Oncològica (UFAO) fa gairebé 35 anys que funcionen a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). Les onze unitats funcionals han compartit avui els seus darrers avenços en una jornada a Bellvitge.

Les unitats funcionals oncològiques són el recurs bàsic que es posa en marxa davant d’una sospita de càncer, organitzant l’atenció per arribar a un diagnòstic amb la màxima rapidesa i establir un consens sobre el tractament a seguir. Professionals de l’ICO i l’HUB treballen de forma multidisciplinària en aquestes unitats des de fa gairebé 35 anys.

En la IV Jornada de Benchmarking, integrants de les 11 unitats han compartit pràctiques i innovacions, fruit del treball coordinat de les dues institucions a través del Comitè Executiu de l'Atenció Oncològica Multidisciplinària ICO-HUB. Han participat les unitats funcionals de Mama; Pulmó; Càncer Colorectal; Tumors Òssis; Neuro-Oncologia; Cap i Coll; Pròstata, Tumors Esòfags-Gàstrics; Ginecologia Oncològica, Limfomes i Tumors Genito-Urinaris, que es posarà en marxa el primer trimestre de 2025.

En conjunt, apleguen més de 200 professionals dels dos centres. L’any 1990, l’HUB i l’ICO van posar en marxa la primera Unitat Funcional d’Atenció Oncològica, la de càncer de mama. Des de llavors, el model s’ha anat aplicant a la resta de tumors més prevalents fins arribar a les 11 unitats funcionals.

La implantació de les unitats ha donat com a resultat la facilitació d’un diagnòstic ràpid i acurat, millorant significativament els intervals diagnòstic-tractament, a més de tenir un impacte positiu en la supervivència dels pacients i proporcionar-los una atenció global i més personalitzada. L’acompanyament del pacient -i de la seva família- durant tot el procés queda garantit gràcies al personal d’infermeria, que porta la gestió del cas i dóna suport al conjunt de professionals implicats en les tasques de coordinació.

En conclusió, es tracta d'una tasca multidisciplinària entre professionals de totes les categories d’ambdues institucions, organitzats pel diagnòstic i tractament en els processos oncològics més prevalents.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: