El Curs Uniportal Avançat del Servei de Cirurgia Toràcica porta a l’Hospital de Bellvitge el Dr. Diego González Rivas

-

Els dies 15 i 16 de novembre, el Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha organitzat en el nostre centre el Curs Uniportal Avançat, al qual han assistit vint cirurgians d’hospitals d’arreu de Catalunya i Espanya.

L’esdeveniment ha tingut com a principal reclam la presència del conegut cirurgià Dr. Diego González Rivas, desenvolupador a nivell mundial de la tècnica de la incisió única (uniportal) en cirurgia toràcica. El curs també ha tingut com a professor convidat el Dr. Mugurel Bosinceanu de l’Spitalul Memorial Baneasa, de Bucarest, especialista que ha treballat estretament amb González Rivas.

Durant els dos dies de curs, els professors han portat a terme cinc cirurgi-es uniportal. Les intervencions han estat casos d’especial interès pel fet de ser complexos o poc freqüents. Dues d’elles s’han fet mitjançant procedi-ment endoscòpic (videotoracoscòpies) i, les tres restants, amb el robot quirúrgic Da Vinci.

Els assistents han pogut seguir el detall de les intervencions i les explicaci-ons dels metges des de l’interior mateix del quiròfan o bé per videotrans-missió des d’una sala de l’hospital. El curs també ha inclòs una part teòrica on s’han repassat les tècniques, indicacions, i característiques dels paci-ents intervinguts.

El curs ha estat coordinat pel Dr. Ignacio Escobar (cap de servei) i la Dra. Marina Paradela, i organitzat pel Dr. Carlos Javier Déniz, Dr. Francisco Rivas i Dr. Amaia Ojanguren, amb la col·laboració del Dr. Iván Macía, Dra. Anna Muñoz, Dra. Inés Serratosa i Dra. Tania Rodríguez-Martos.

En els darrers anys, el Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet una aposta decidida per la cirurgia mínimament invasiva, tant endoscòpica com robòtica. Més del 60% de cirurgies que es fan a Bellvitge són ja robòtiques, fet que l’ha convertit en l’hospital públic espa-nyol que realitza anualment més cirurgies toràciques robòtiques. L’operació més habitual d’aquesta especialitat és la ressecció del càncer de pulmó.

L’Hospital de Bellvitge ja té també experiència en cirurgia amb una sola in-cisió i li ha donat aplicacions pioneres a nivell mundial, com ara la primera extracció al món d’una primera costella amb cirurgia robòtica uniportal efectuada fa dos anys per professionals d’aquest servei.

La cirurgia basada en una sola incisió és una evolució de la videotoracos-còpia practicada a través de dues o més incisions, i aconsegueix introduir tant l’òptica com el material endoscòpic per una única petita obertura. Practicant només un tall, els cirurgians potencien els avantatges que ja té, en general, la cirurgia mínimament invasiva: menys pèrdua de sang, menys dolor postoperatori, recuperació més ràpida, menor taxa de com-plicacions, i millor resultat estètic.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: