Sucre: consum i salut

Què cal saber a l'hora de consumir sucre? Com afecta la nostra salut? Troba aquí les respostes

El sucre és una font d’energia ràpida, però un consum excessiu pot afectar la salut a llarg termini. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els sucres afegits no superin el 10% de les calories diàries, i idealment menys del 5%. Això equival, aproximadament, a 20-50 g al dia (unes 5-10 culleradetes de sucre) en una dieta de 2000 Kcal.

Un consum elevat i habitual de sucre pot afavorir: 

  • Augment de pes i obesitat 
  • Diabetis tipus 2 
  • Problemes cardiovasculars 
  • Càries dentals 
  • Fatiga i baixades d’energia després dels pics de glucosa.

Recorda: el problema no és el SUCRE PUNTUAL, sinó el consum excessiu i freqüent en productes processats.

El sucre no només es troba en els dolços. També és present, de manera “amagada”,  en molts aliments quotidians:

  • Begudes ensucrades (refrescos, sucs industrials o “naturals” embotellats)
  • Productes de brioixeria, galetes i cereals d’esmorzar
  • Salses comercials, plats i productes preparats i iogurts ensucrats
  • Barres energètiques, batuts o snacks fit

Busca paraules com glucosa, fructosa, xarop de blat de moro, maltosa, dextrosa... Tots indiquen la presència de sucre afegit.

  • Llegeix les etiquetes i identifica els: “sucres afegits”. 
  • Prioritza fruita sencera en lloc de sucs. 
  • Substitueix refrescos per aigua o infusions sense sucre.
  • Redueix el consum de postres dolces i snacks processats. 
  • Endolceix amb espècies naturals (canyella, vainilla) o fruita madura.

Subscribe to our monthly newsletter, "Have a Healthy Life", with health information for everyone.