El centre presenta al congrés d’enguany solucions per a necessitats assistencials basades en tecnologies disruptives en cardiologia, pneumologia, pacient crític, nefrologia i anatomia patològica
Els projectes compten amb la col·laboració d’empreses tecnològiques capdavanteres
L’Hospital de Bellvitge ha presentat aquesta setmana al Mobile World Congress i al 4YFN projectes d’innovació que integren tecnologies disruptives impulsades pels seus professionals. Aquests projectes incorporen intel·ligència artificial, realitat virtual i telemedicina per millorar l’atenció als pacients i optimitzar la presa de decisions clíniques en col·laboració amb empreses tecnològiques capdavanteres.
IA i telemedicina per a un millor seguiment en cardiologia i pneumologia
En el marc del 4YFN, Bellvitge ha participat en la sessió organitzada per l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’estand de Biocat i la Fundació TIC Salut Social, on s’han presentat els projectes Ritmocore i Adele. Desenvolupats en col·laboració amb Biotronik, aquests programes innovadors redefineixen la gestió de pacients amb arrítmies cardíaques, marcapassos i desfibril·ladors mitjançant la monitorització remota i l’anàlisi de dades en temps real.
La presentació d’ambdós projectes ha anat a càrrec del Dr. Jordi Mercè, cardiòleg de la Unitat d’Electrofisiologia i Arrítmies, la Dra. Elena Calvo, cap d’infermeria de l’Àrea de Cardiologia i Cirurgia Cardíaca, i les infermeres Mercè Fontanals i Sara Casalanguida. A la mateixa sessió, la Dra. Mariana Muñoz, coordinadora de la Unitat Funcional d’Asma de l’Hospital de Bellvitge, ha participat en una taula rodona sobre com transformar el sistema sanitari fent confluir la transformació digital amb l’atenció basada en valor. A més, ha destacat l'impacte de la intel·ligència artificial en el seguiment de pacients amb asma greu. Des del juliol passat, Bellvitge ha implementat un assistent virtual basat en IA que permet avaluar l'estat del pacient per veu, fent un seguiment personalitzat i automatitzat.
IA per millorar l’atenció al pacient de l’UCI
L’Hospital de Bellvitge ha presentat Critic-CONTAS IA, un avançat sistema d’IA desenvolupat en col·laboració amb el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí i T-Systems, finançat amb fons europeus. Aquesta tecnologia recopila, processa i utilitza dades heterogènies de diferents fonts per predir esdeveniments crítics en pacients d’UCI. A partir d’aquestes dades, es creen algoritmes intel·ligents que donen suport a la presa de decisions clíniques i activen alertes en cas d’empitjorament de l’estat del pacient. Això permet al personal mèdic reaccionar de manera immediata i eficaç en situacions crítiques. La presentació ha anat a càrrec del Dr. Oriol Roca, cap del Servei de Medicina Intensiva.
Transformació digital en anatomia patològica
La Dra. Lara Pijuan, cap de secció d'Anatomia Patològica de Bellvitge, ha intervingut el a la sessió "Changing Health: Unlocking the Potential of Data for a New Value-Based Approach" del 4YFN per presentar el projecte DigiPatICS.
Aquesta iniciativa pionera està digitalitzant tota la xarxa d’anatomia patològica de l’ICS, creant la infraestructura de diagnòstic digital més gran d’Europa. La digitalització permet compartir diagnòstics en temps real i aplicar tècniques d'IA per millorar la precisió diagnòstica del càncer i a altres patologies facilitant la personalització del tractament.
Simulació mèdica: formació d’avantguarda en assistència ventricular
Un altre dels projectes destacats ha estat SimHeartSupport, el primer simulador capaç de replicar el funcionament de tots els dispositius d’assistència ventricular i ECMO. Desenvolupat pel Dr. José Carlos Sánchez Salado, cardiòleg de Bellvitge, i l’informàtic Oriol Piquer, aquest software d’alta precisió ja s’utilitza al Centre de Simulació Mèdico-Quirúrgica Avançada (SimHUB) de l’hospital. Aquesta eina permet entrenar professionals en situacions crítiques sense necessitat de disposar dels dispositius físics.
Després de la seva presentació al MWC, aquest simulador serà protagonista d’un taller especialitzat al congrés de la Societat Internacional de Trasplantament de Cor i Pulmó (ISHLT) a Boston el pròxim abril.
Realitat virtual per a decisions compartides en malaltia renal
Bellvitge ha presentat també la Casa del Ronyó, una iniciativa innovadora que utilitza realitat virtual immersiva per ajudar pacients amb malaltia renal crònica a conèixer i escollir el tractament més adequat.
Amb aquesta eina, desenvolupada amb Aumenta Solutions, els pacients poden explorar opcions de tractament, com la diàlisi domiciliària o el trasplantament, en un entorn virtual realista, i escullin el tractament més adient.
La demostració, a càrrec de la infermera de programa Marblava Buades i de la Dra. Inés Rama, nefròloga i directora del Programa de Diàlisi de Bellvitge, ha tingut una excel·lent acollida, especialment entre professionals i pacients, consolidant aquest projecte com una solució innovadora per millorar la presa de decisions compartides.