Atorgats per la Fundació Catalunya La Pedrera, els ajuts post-residència van dirigits a joves de l’entorn sanitari perquè puguin fer recerca mentre continuen vinculats assistencialment als seus centres hospitalaris i són fruit de la col·laboració amb l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Clínic Barcelona, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i l’Hospital Universitari de Bellvitge.
El dilluns 11 de desembre es va celebrar l’acte de lliurament dels 50 Ajuts Talents a La Pedrera, que va comptar amb la presència de la sotsgerent de l’Hospital de Bellvitge, la Sra. Silvia Cordomí, i el Director General de Professionals de la Salut del Departament de Salut, el Sr. Marc Soler. L’esdeveniment també va reunir els 50 joves distingits de les edicions del 2022 i 2023 per celebrar una jornada on la divulgació científica i la recerca van ser les protagonistes.
Per part de l’Hospital Universitari de Bellvitge, els premiats de l’edició 2022 van ser: la Dra. Eva Benavent, especialista del Servei de Malalties Infeccioses, el Dr. Alexandre Favà, del Servei de Nefrologia, i el Dr. Carlos Ortega, del Servei de Ginecologia. Pel que fa a l’edició d’enguany, els guardonats van ser: el Dr. Sergi Fernàndez, especialista del Servei de Ginecologia, el Dr. Pere Trias-Sabrià, investigador principal i facultatiu del Servei de Pneumologia, el Dr. Francesc Escrihuela, del Servei de Malalties Infeccioses, el Dr. Fernando De Frutos, del Servei de Cardiologia, i el Dr. Xavier Solanich, especialista del Servei de Medicina Interna.
Durant l’acte a La Pedrera el Dr. De Frutos va exposar, en format ‘Elevator Pitch’, el seu projecte “Història natural de la miocardiopatia dilatada per variants en el gen de la cadena pesada de miosina beta (MYH7)” i va explicar els importants avenços sobre el diagnòstic precoç de les miocardiopaties, les malalties que afecten al múscul del cor, a partir d’estudis genètics. Els resultats de la investigació mostren que un percentatge molt important dels pacients debuten durant les primeres setmanes de vida, fins i tot en alguns casos abans de néixer, i que això permet establir estratègies de vigilància durant l'embaràs. A més, s’han detectat factors de risc que s'associen a un alt risc de trasplantament cardíac, el que permet identificar aquells nens que es beneficiaran d'un seguiment més estret.
Els Ajuts Talents van celebrar la 12a edició com a model d’èxit per al foment de la recerca entre el personal jove facultatiu especialista i altres professionals sanitaris. Durant aquests 12 anys s’han becat uns 200 professionals sanitaris, més de 170 projectes de recerca i més de 150 publicacions científiques vinculades a aquests, en fins a 30 especialitats mèdiques diferents. La Fundació Catalunya La Pedrera ha proporcionat gairebé dos milions d’euros al projecte. L’aportació econòmica es complementa en alguns casos amb una aportació per part de l’hospital col·laborador i/o centres de recerca associat, un model que podria arribar a altres centres mèdics de referència de tot el país.