El metavers i els resultats dels projectes de transformació digital, protagonistes a la jornada d’Innovació de la Gerència Territorial Metropolitana Sud

- Recerca

La jornada anual d’Innovació de la GTMS de l’ICS s’ha celebrat a l’Hospital Universitari de Bellvitge i ha posat de manifest l’aposta per projectes d’atenció integrada, anàlisi de dades i monitoratge remot amb impacte en la qualitat de vida dels pacients.

L’impacte de la irrupció del metavers en l’àmbit sanitari, així com els potencials beneficis i riscos, han estat àmpliament debatuts durant la jornada.

Un joc per vèncer l’addicció al joc, com millorar l’experiència del pacient abans d’una cirurgia, la rehabilitació post-ictus o l’ús de la intel•ligència artificial per avançar-se a les complicacions de la insuficiència cardíaca. Aquestes són només algunes de les solucions innovadores presentades pels professionals de la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS) durant la jornada anual d’Innovació que ha tingut lloc aquest dijous 20 d’octubre a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).

Sota el títol “Salut en el metavers i altres realitats”, els experts han explorat els principals beneficis i els desafiaments crítics del metavers per a la salut de la ciutadania. En la seva ponència el Dr. Jaime del Barrio, president de l’Asociación Salud Digital, ha definit el metavers com “un espai virtual on les persones poden interactuar entre elles en diversos mons digitals”.

“El 94% dels pacients creu que les solucions digitals milloren la seva atenció mèdica als hospitals”, ha apuntat Del Barrio. En un context de globalització, transformació digital i tecnologies disruptives, cal seguir posant el pacient al centre, però “proporcionant experiències d’atenció mèdica personalitzada, que es puguin prestar en qualsevol moment i en qualsevol lloc”.

Els hospitals i l’Atenció Primària innoven en xarxa

Alhora, s’ha exemplificat l’aposta de l’àrea Metropolitana Sud de l’ICS per l’anàlisi de les dades de salut dels pacients, obtingudes a través de la monitorització remota. L’òptima gestió de les dades permetrà prevenir, recomanar tractaments personalitzats i, fins i tot, facilitar diagnòstics. Actualment, l’àrea d’Innovació de la GTMS està impulsant 30 projectes de salut digital, alguns d’ells finançats per fons públics europeus, com Strack, Ritmocore o Adele. Entre els àmbits en els quals s’estan desenvolupant solucions innovadores a l’àrea Metropolitana Sud, hi figuren les malalties agudes cardiovasculars complexes, les neurodegeneratives com l’ELA, o les que necessiten rehabilitació com l’ictus. “Per a nosaltres la innovació constitueix una palanca estratègica fonamental per transformar la realitat i orientar les accions de millora a les necessitats no cobertes d’una atenció que volem que sigui excel·lent", ha assegurat la Dra. Encarna Grifell, directora d’Estratègia, Innovació i Avaluació de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS.

Per aconseguir l’objectiu, la GMTS ha traçat l’estratègia IPATIA, amb una aposta ferma per les solucions que ofereixen una atenció integral, milloren l’experiència i l’empoderament del pacient, i aprofiten l’ús intel·ligent de les dades i la reenginyeria de processos entre hospital i Atenció Primària. Hi treballen en xarxa els equips de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital de Viladecans i Atenció Primària Metropolitana Sud.

Tenir cura de la salut de la ciutadania al metavers

En els darrers deu anys, el desenvolupament de les TIC en salut ha avançat de forma vertiginosa, oferint un nou món de possibilitats infinites però també de desafiaments crítics. De fet, el metavers ja té aplicacions a l’àmbit sanitari, amb realitats mixtes en la prevenció, la promoció i la cura, que s’han explorat a la Jornada d’Innovació de la GMTS.

Oriol Ripoll, especialista en gamificació; Joan Rosés, editor de Collateral Bits -espai de reflexió i anàlisi sobre els efectes de la tecnologia-; i Francisco Sendra, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Màlaga que ha impartit classes de cirurgia a Second Life, han estat els ponents d’una taula rodona que ha explorat l’ús actual i futur del metavers. Entre les possibilitats que s’obren, hi ha oportunitats per a la docència, per al tractament de patologies o per a la millora dels processos assistencials. No obstant això, també hi ha implicacions ètiques i de salut mental a tenir en compte pel que fa a l’ús del metavers. Durant la jornada, les persones assistents han tingut l’oportunitat d’experimentar amb el metavers i altres ginys tecnològics com la realitat virtual o les imatges hologràfiques. Els tallers han estat impartits per Aumenta Solutions, el grup motor INFADIMED d’Atenció Primària Metropolitana Sud, Doole i el professor Francisco Sendra.