El programa Strack fa un seguiment intensiu dels pacients durant el primer any després de l’ictus mitjançant monitorització remota i treball en xarxa amb l’Atenció Primària i amb eines d’empoderament dels pacients.
Més de 50 pacients s’han incorporat al projecte que té per objectiu fer un abordatge global de la fase crítica de la malaltia per reduir els reingressos per patologia cardiovascular i visites innecessàries, i alhora augmentar l’adherència al tractament i la rehabilitació física i cognitiva.
Professionals multidisciplinaris de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans i 17 Centres d’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS hi treballen en xarxa.
S’estima que una de cada sis persones podria patir un ictus, la primera causa de discapacitat en el món i la primera causa de mortalitat en les dones.
Un 40% dels pacients que han patit un ictus i que necessiten rehabilitació no la fa o bé no la comença; un 30% no continua amb la medicació, i un terç no visita el seu CAP una vegada se li ha donat l’alta. Després de l’ictus, el primer any és crític per determinar l’evolució futura del pacient. Per posar-hi solució, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), l’Hospital de Viladecans i l’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS) han creat el programa Strack.
Strack és un nou model d’atenció integral que garanteix un seguiment personalitzat i remot els dotze mesos següents a l’ictus, amb una important implicació dels equips d’Atenció Primària. El rol de la infermera familiar i comunitària serà cabdal en aquest procés de seguiment.
Fins ara, la part aguda –tot just després de patir l’episodi- està molt estandarditzada amb el Codi Ictus. Ara, Strack es proposa esdevenir una solució per a la fase crònica, que fins ara no comptava amb abordatge integral. “L’atenció urgent davant un ictus és clau, ja que cada minut que passa moren dos milions de neurones”, segons el Dr. Pere Cardona, director de la Unitat d’Ictus i del Programa Neurovascular de l’HUB. No obstant això, “ens hem adonat que en els mesos posteriors, realment crítics, mancava coordinació per al seguiment de la rehabilitació i l’adherència al tractament, amb un risc de recurrència molt alt d’ictus, arribant a ser fatal”, afegeix el neuròleg de l’Hospital de Bellvitge i co-líder del programa Strack.
És a partir de la detecció d’aquesta necessitat per part dels professionals mèdics de l’Hospital de Bellvitge -el centre hospitalari que atén més Codis Ictus a Catalunya-, que s’ha ideat el programa Strack.
Un pla de salut personalitzat per afavorir la recuperació de l’ictus
Un total de 40 pacients que han patit un ictus i han rebut l’alta mèdica les darreres setmanes a l’Hospital de Bellvitge són els primers en formar part del programa Strack. Està previst que es faci el seguiment d’uns 350 pacients cada any.
En el moment de rebre l’alta, les professionals d’infermeria de l’hospital expliquen al pacient el seu Pla de Cures personalitzat. Aquest pla inclou l’accés a una App, a més de continguts multimèdia i dispositius tecnològics, que s’adapten a la gravetat de l’ictus, edat del pacient i capacitat de recuperació.
“Tenint en compte cada cas de forma individualitzada, fomentarem la co responsabilització per part del pacient per aconseguir un millor autocontrol i farem el monitoratge domiciliari de glicèmia, hipertensió arterial, freqüència cardíaca, entre d’altres paràmetres, que ens indiquin el risc cardiovascular”, ha detallat la Dra. Sílvia Copetti, metgessa de família, adjunta a direcció del Servei d’Atenció Primària Baix Llobregat Centre i co-líder del programa Strack.
El Pla de Cures d’Strack també inclou pautes d’activitat física, exercicis de rehabilitació i estimulació cognitiva, informació sobre els medicaments prescrits i qüestionaris de resultats en salut i la seva satisfacció en general amb el procés.
Gràcies a una solució digital, un equip de professionals multidisciplinaris de l’hospital i l’Atenció Primària farà el seguiment del pacient a partir de les dades i les estadístiques que rebin, i podran prescriure nous continguts. Neuròlegs, infermeres, metges de família, treballadors socials, geriatres, fisioterapeutes i professionals de laboratori, entre altres professionals, formen part d’aquest equip de seguiment intensiu post ictus.
Tots els elements d’Strack s’han dissenyat tenint en compte l’experiència del pacient, a partir d’entrevistes amb pacients, familiars i cuidadors. A més, s’han organitzat sessions de treball i entrevistes amb professionals de diferents especialitats implicats en el procés. “El pacient ha d’aconseguir un grau òptim d’autoconeixement i d’autogestió de la malaltia, clau per evitar episodis futurs i complicacions”, ha apuntat la Dra. Copetti.
Roche Diagnostics és el soci tecnològic del projecte, en adjudicar-se el concurs públic convocat fa uns mesos.
Primers resultats d’Strack a finals de 2023
Amb la incorporació progressiva de pacients i a partir d’enquestes de satisfacció, així com resultats de salut, s’avaluaran els resultats del programa. S’espera disposar d’aquests resultats a finals de 2023 i, si són els esperats, Strack es podria escalar. Amb el projecte es pretén facilitar l’adherència als tractaments, reduir descompensacions, visites innecessàries i repetició de proves, a més de facilitar la presa de decisions i la coordinació entre dispositius assistencials. Tal com indica el Dr. Pere Cardona, Strack ha de comportar “millors resultats en la recuperació funcional després d’un ictus, assolir un baix risc de recurrència i un millor control dels factors de risc vascular”.
El programa Strack s’emmarca en el programa de Projectes de Compra Pública d’Innovació dins el Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), i està subvencionat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).