L’Hospital de Bellvitge coordina l’assaig clínic d’una cirurgia menys agressiva per al càncer de recte baix

- Recerca

El treball ha estat publicat per la revista de cirurgia JAMA Surgery, la més prestigiosa del món del seu àmbit.

Entre els diferents tipus de càncer, el colorectal és el més diagnosticat a Espanya, per davant dels de pròstata, pulmó i mama. Segons dades de la Sociedad Española de Oncologia Mèdica (SEOM), durant el 2020 es registraran a Espanya més de 30.000 nous casos de càncer de còlon i més de 14.000 de recte. L’extirpació quirúrgica dels tumors situats a la part baixa del recte, quan es pot realitzar una intervenció oncològicament radical amb preservació dels esfínters anals, comporta en la majoria dels casos l'associació d'una ileostomia de protecció. La ileostomia, que consisteix en abocar a la paret abdominal l'intestí prim, pretén evitar les greus complicacions relacionades amb l'anastomosi (unió) coloanal. Tot i això, la ileostomia pot provocar una sèrie de problemes relacionats amb complicacions en la reintervenció per al seu tancament o deshidratació per pèrdua excessiva d'excrements líquids, fins a d’altres de caràcter més psicològic, que afecten la qualitat de vida dels pacients ostomitzats.

L’assaig clínic multicèntric, que ha coordinat el Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge, ha avaluat en prop d’un centenar de pacients una tècnica alternativa per a l’abordatge quirúrgic del càncer de recte ultra baix que evita la ileostomia i l’impacte que se’n deriva. Es tracta de la tècnica de Turnbull-Cutait, desenvolupada inicialment en la dècada dels 50. Aquesta tècnica resol la unió entre còlon i anus després de la resecció del càncer de forma diferida en dos temps, separats per 7 dies. En una primera acció es fa sortir per l’anus una porció d’uns 7-10 cm del còlon. Durant els 7 dies següents, la connexió coloanal es consolida sense necessitat de sutura i és procedeix al tall de la porció sobresortint. “L’objectiu final és que un pacient amb un càncer de recte baix pugui marxar de l’hospital sense haver de practicar-li una ileostomia”, tal com explica el Dr. Sebastiano Biondo, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i coordinador de l’assaig.

Les conclusions de l’assaig clínic, en el qual també han participat l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Instituto Nazionale Tumori Fondazione G. Pascale–Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico de Nàpols, mostren uns resultats molt semblants entre l’ús de la tècnica Turnbull-Cutait i la coloanal estàndard amb ileostomia pel que fa a les complicacions postoperatòries després de la resecció del tumor. “La comparació dels resultats finals entre els dos procediments confirma que la tècnica Turnbull-Cutait és segura per al pacient i evita la realització de la ileostomia”, explica el Dr. Biondo.

La tècnica Turnbull-Cutait ja és utilitzada de forma habitual a Bellvitge en els càncers rectals de localització molt baixa.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: