El software SIMHEARTSUPPORT ja s’està utilitzant en la formació dels professionals en el Centre de Simulació Mèdico-Quirúrgica Avançada (SimHUB) de l’Hospital de Bellvitge
L’HUB és un dels centres de tot l’estat que acumula més expertesa i activitat en la implantació d’aquests dispositius, que supleixen el funcionament del cor en casos d’insuficiència cardíaca o mentre s’espera un trasplantament
La creixent utilització dels dispositius d’assistència ventricular als hospitals d’alta complexitat per abordar la insuficiència cardíaca més greu o en persones candidates a trasplantaments, entre d’altres, ha fet augmentar les necessitats formatives al voltant d’aquests dispositius. En aquest context s’emmarca la creació del software SIMHEARTSUPPORT, la principal singularitat del qual és la capacitat per simular la utilització de tots els dispositius existents d’assistència ventricular i ECMO (oxigenació de la sang per membrana extracorpòria), fet que el diferencia d’altres eines d’aquest tipus ja existents.
A aquesta versatilitat s’afegeix el fet que es tracta d’un simulador de dispositius i no de pacients, com en d’altres productes ja comercialitzats, segons destaca el Dr. José Carlos Sánchez Salado, faculltatiu del Servei de Cardiologia de l’HUB i creador del software de simulació juntament amb l’informàtic Oriol Piquer. “No hi ha res semblant al mercat, tot i que el seu concepte és molt senzill: imita el funcionament i la configuració real de les pantalles dels diferents dispositius”.
Gràcies a milers de dades i imatges recollides en l’activitat clínica de l’HUB, el simulador s’alimenta de paràmetres existents que són implementats en temps real des de la sala de control en les pantalles de la simulació. D’aquesta forma, els professionals compten amb una eina interactiva que pot respondre als escenaris clínics més habituals que troben en la utilització dels dispositius d’assistència ventricular amb pacients.
Un altre dels trets destacats del software és que no requereix tenir el dispositiu real connectat, com en el cas d’altres simuladors, sinó que només són necessaris dus tauletes o ordinadors per realitzar la simulació.
Després del seu desenvolupament durant l’any 2022, el software s’ha incorporat plenament a la intensa activitat formativa i de pràctica clínica que porta a terme el SimHUB. Entre 8 i 10 professionals de serveis de cardiologia de tot l’estat i de centres estrangers, a més de professionals del mateix hospital, passen mensualment pel centre de simulació de l’HUB per rebre cursos i programes formatius en el maneig del suport mecànic per als pacients crítics.
Fins ara ja s’han fet tres actualitzacions del software de simulació, que ara es planteja incorporar un monitor centrat en el pacient, que inclouria les zones de pressió que es poden registrar quan una persona té implantat un dispositiu d’assistència ventricular.
L’Hospital de Bellvitge és referent estatal i internacional acreditat en l’entrenament i l’ús de diferents dispositius d’assistència ventricular, tant de curta com de llarga durada. En aquest sentit, cal destacar que l'any 2007 va implantar el primer sistema d'assistència circulatòria de llarga durada a l'Estat en el 2014 va organitzar el primer curs formatiu de caràcter intern. El SimHUB presentarà el software SIMHEARTSUPPORT en el Mobile World Congress la propera setmana en el marc del projecte XarSMART, que coordina l'IDIBELL, i al mes d’abril conduirà un taller pràctic amb el simulador al congrés de la Societat Internacional de Trasplantament de Cor i Pulmó (ISHLT), que se celebrarà a Boston.