Accions destacades
-
Butlletí Fes Salut
-
Aula de Salut
-
Podcast Veus de Bellvitge
-
Webapp el Meu Quiròfan
-
Desmuntamites
-
Cicles i xerrades
-
Jornades de pacients
-
Foment de vocacions científiques
-
Col·laboració en projectes pedagògics
Fes Salut
Nou butlletí electrònic adreçat a pacients, famílies i ciutadania en general amb l'objectiu de combatre la desinformació, un problema greu que pot portar a decisions errònies sobre la salut. Amb aquest nou butlletí, amb el títol “Fes Salut”, l’Hospital Universitari de Bellvitge pretén proporcionar informació fiable i útil per a pacients i famílies, tot ajudant-los a prendre decisions informades i a seguir els tractaments correctament.
Inclou l'entrevista en format podcast "Veus de Bellvitge", destacats de l'Aula de Salut i del Desmuntamites, així com una Recepta de Salut del projecte del programa anual #12MesosXlaSalutMental, que compta amb la participació altruista de destacats cuiners i cuineres que preparen receptes saludables amb l’objectiu de conscienciar de la importància de l’alimentació per a la salut mental.
“Fes Salut” també dona protagonisme a la participació i col·laboració de la ciutadania en les iniciatives de l’Hospital de Bellvitge. Un d’aquests és el projecte Relat-hos, d’humanització a través de l’escriptura creativa, amb relats escrits per pacients del centre durant el seu ingrés hospitalari. Cada mes es destacarà un autor i el seu relat.
A més, es fa difusió de l’agenda d’activitats per a pacients que organitza l’HUB i altres notícies d'interès.
“Fes Salut” es publica mensualment en català i castellà, i es pot rebre prèvia subscripció al formulari d’aquest enllaç: https://ja.cat/FemSalutHUB
Aula de Salut
Un complert espai web que inclou més de 150 continguts amb informació d'interès sobre malalties, proves mèdiques i consells de salut en diverses àrees elaborades pels professionals de l'Hospital de Bellvitge que segueix creixent dia a dia en continguts i aplicacions.
Inclou descripcions, infografies i vídeos, a més d'entrevistes a experts i altres notícies d'interès.
Està dissenyat perquè sigui accessible a tothom sense necessitats de tenir coneixements mèdics, amb l'objectiu de facilitar eines per tenir una millor cura de la salut.
Veus de Bellvitge
Videopòdcast de producció pròpia especialitzat en salut i benestar. Aquest nou format de divulgació neix amb l’objectiu d’esdevenir un recurs educatiu en salut a partir d’informació rigorosa, seguint el principi de prevenció i promoció de la salut de l’Institut Català de la Salut.
Cada episodi de “Veus de Bellvitge” és una immersió profunda en un tema específic de salut a través d’entrevistes amb professionals de l’HUB, conduïdes per Pau Vancells Luján, farmacèutic del Servei de Farmàcia de l’HUB. Amb una producció íntegrament a càrrec del Gabinet de Comunicació i Relacions Institucionals de l’HUB, el videopòdcast inclou elements visuals que enriqueixen la comprensió del contingut.
El meu quiròfan
Eina digital pionera per millorar l'acompanyament dels pacients quirúrgics i difondre el coneixement sobre les últimes innovacions en l'àmbit de la cirurgia.
A través de ''El Meu Quiròfan", descobrireu el tipus d'abordatge de cada cirurgia, les proves preoperatòries essencials i consells per una ràpida i òptima recuperació postoperatòria.
Aquesta iniciativa ofereix informació valuosa i continguts audiovisuals cocreats per professionals experts de tots els serveis quirúrgics del centre.
Desmuntamites
Projecte digital que neix de la proposta dels equips mèdics i d’infermeria de l’Hospital de Bellvitge per a desmuntar errònies creences populars sobre malalties i trastorns. Tota la informació ha estat revisada pels professionals sanitaris de l’hospital per assegurar la seva veracitat i utilitat.
Per ara, s’han desmuntat mites sobre l’ictus, el Parkinson, l’addicció al joc, la cefalea, l’epilèpsia, la insuficiència renal, l’asma, els marcapassos, la malaltia de tiroides, el suport cardiorespiratori extracorpori, la teràpia electroconvulsiva, el limfedema en el tractament per càncer de mama, el melanoma, el neuroma de Morton, l'esquizofrènia, la demència, els Trastorns de la Conducta Alimentària, la farmacoteràpia i l’obesitat.
Cicles de xerrades
Apropar el coneixement sobre salut a la nostra àrea de referència, aquest és l'objectiu dels cicles i xerrades que realitzem regularment sobre diferents patologies. Participem des de fa uns anys a l'Aula de Salut de l'Ajuntament del Prat del Llobregat amb diferents especialistes que en un entorn proper, ofereixen informació sobre una malaltia i responen totes les preguntes que puguin sorgir.
"Tinc un dubte" és un cicle de xerrades que coorganitzem des de principis de 2024 amb la Biblioteca de Bellvitge. El principal objectiu d'aquesta col·laboració és traslladar a la ciutadania respostes senzilles i properes sobre malalties molt habituals de caràcter respiratori, neurològic, cardiovascular o de salut mental, entre d’altres, en un format distés i de proximitat amb el teixit social del barri de Bellvitge.
A més, els professionals de l'hospital col·laboren en diferents xerrades i fòrums de manera més puntual per apropar el seu coneixement en salut a la població.
Jornades de pacients
L'Hospital Universitari de Bellvitge, amb la col·laboració de societats científiques i associacions de pacients, organitza al llarg de l'any diverses activitats obertes a la ciutadania.
L'objectiu és conscienciar a la població i fer educació sanitària en relació amb malalties cròniques com la diabetis mellitus tipus 2, la insuficiència cardíaca, el tabaquisme, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o la insuficiència renal, entre d’altres.
L'oferta inclou taller educatius, jornades de conscienciació social, activitats dirigides i fòrums de pacients.
Foment de vocacions científiques
Young Summer Challenge (BIYSC): Set estudiants d’arreu del món s’immergeixen en els trasplantaments en una estada a l’Hospital de Bellvitge organitzada per la Fundació Catalunya la Pedrera. Set estudiants preuniversitaris d’entre 16 i 18 anys procedents d’Aràbia Saudí, Xile, Mèxic, Xina, Noruega, Canadà i Espanya han estat els escollits per participar en el programa “The medicine behind organ transplantation” organitzat per l’Hospital de Bellvitge.
Sota la direcció del Servei de Nefrologia (Dr. Sergi Codina) i amb la col·laboració dels serveis d'Urologia (Dra. Maria Fiol) i Coordinació de Trasplantament (Dra. Laura Anguela i Dra. Stephani Luna), els estudiants han après tot el procés darrere del trasplantament renal convivint amb els professionals, rebent tallers personalitzats en reanimació, ecografia renal, biòpsies, diàlisi, sutures i presenciant en directe dues cirurgies robòtiques de trasplantament renal de donant viu. Enguany s'ha realitzat la quarta edició del projecte.
Joves per la Medicina: l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) és un dels sis grans hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona que participen anualment en la formació de 155 estudiants de batxillerat de tot Catalunya dins el programa Joves per la Medicina, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera. Els i les estudiants han conegut de ben a prop com es treballa en un hospital des de l'assistència fins a la recerca. Fan un tast de com es diagnostiquen i s’aborden diferents malalties, i quina recerca es duu a terme per entendre-les millor i aconseguir tractaments més eficaços per combatre-les.
Bojos per la ciència: a l'Hospital de Bellvitge s'ha desenvolupat el curs de Nutrició dins d'aquest projecte que compta amb l’impuls de la Fundació Catalunya La Pedrera i la col•laboració de la Fundació Alícia. 25 estudiants de 1r de Batxillerat d’arreu de Catalunya han participat en les 15 sessions teòrico-pràctiques, amb un total de 60 hores de formació.
El curs neix amb la idea de donar a conèixer l’entorn multidisciplinari que ofereix la nutrició i la dietètica, on conflueixen disciplines diferents per resoldre problemes relacionats amb la salut. L’objectiu principal és fomentar les vocacions científiques i promoure el coneixement i l’educació d’excel·lència dels i les joves de Catalunya.
Projectes pedagògics
La Unitat de Joc Patològic de l'Hospital de Bellvitge en col·laboració amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), a través del programa eduCAC, han elaborat uns materials didàctics per promoure un ús saludable i un consum crític dels videojocs, així com per prevenir i identificar conductes problemàtiques relacionades amb el joc i les apostes en línia.
Es tracta de la unitat didàctica Què t’hi jugues?, adreçada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO. L’activitat, dissenyada per desenvolupar-la a classe, està programada a partir de les competències de l’àmbit Cultura i Valors Ètics (i Tutoria) del currículum de secundària.
Les activitats didàctiques prenen com a punt de partida recursos externs (articles, reportatges, etc.) i l’experiència de l’alumnat per aconseguir que, a partir de la seva realitat, reflexioni i prengui consciència del funcionament social i psicològic dels videojocs i els jocs d’atzar en línia, amb la finalitat de fer un consum responsable i crític de l’entreteniment.