EL MEU QUIRÒFAN

Webapp per millorar l’acompanyament del pacient durant tot el procés quirúrgic

L'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) lidera l'excel·lència en cirurgia i innovació sanitària a Catalunya. Amb rècord de cirurgies complexes realitzades, l’HUB ha impulsat el webapp 'El Meu Quiròfan' (https://elmeuquirofan.bellvitgehospital.cat/), una eina digital pionera per millorar l'acompanyament dels pacients quirúrgics i difondre el coneixement sobre les últimes innovacions en l'àmbit de la cirurgia.

A través d''El Meu Quiròfan', descobrireu el tipus d'abordatge de cada cirurgia, les proves preoperatòries essencials i consells per una ràpida i òptima recuperació postoperatòria. Aquesta iniciativa ofereix informació valuosa i continguts audiovisuals cocreats per professionals experts de tots els serveis quirúrgics del centre.

Actualment, la plataforma inclou 25 cirurgies d´11 especialitats quirúrgiques, amb plans per incorporar-ne més progressivament fins a cobrir pràcticament totes les intervencions practicades a l'HUB. Amb l'Hospital Universitari de Bellvitge com a referent de la innovació i excel·lència en cirurgia, 'El Meu Quiròfan' esdevé un aliat essencial per als pacients i la societat en general, proporcionant recursos valuosos per comprendre i abordar millor els procediments quirúrgics més avançats.

‘El Meu Quiròfan’ s’ha impulsat a partir d’una idea de la Dra. Esther Méndez, metgessa adjunta del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’HUB, que va començar a desenvolupar-la al treball final del Màster Universitari en Salut Digital de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i que ha continuat desenvolupant amb el suport de l’Àrea d’Innovació de la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS) de l’ICS i amb un equip multidisciplinari de professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Objectius

Imagen
El Meu Quiròfan HUB
  • Reduir l'ansietat dels pacients davant d'una cirurgia i el postoperatori, gràcies a continguts experts proporcionats per aquesta nova eina digital.
  • Millorar el coneixement públic sobre l'àmbit de la cirurgia, oferint informació fiable i de valor en una plataforma d’accés obert.
  • Empoderar els pacients, permetent-los implicar-se activament en el seu procés curatiu, prenent decisions informades i sentint-se més preparats i segurs durant tot el procés quirúrgic.
  • Facilitar la feina dels professionals mèdics i quirúrgics, millorant la comunicació i l'acompanyament dels pacients, i proporcionant una eina útil per a l'atenció mèdica integral.
  • Ser una eina digital innovadora, cocreada amb pacients i professionals, per oferir un servei integral i complet a la població a la qual l’HUB atén.
  • Suport en el desplegament del programa ERAS.

Solució

Imagen
El Meu Quiròfan HUB

'El Meu Quiròfan' té un impacte positiu en el benestar emocional i psicològic dels pacients, ja que proporciona informació fiable i detallada sobre les cirurgies i el procés postoperatori, reduint així l'ansietat i afavorint una millor experiència en el procés quirúrgic.

A més, l'eina millora la comunicació amb els professionals de la salut, afavorint una millor comprensió mútua i una relació més estreta entre el pacient i l'equip mèdic. D'aquesta manera, els pacients se senten més capacitats per prendre decisions informades sobre la seva salut i se'ls implica activament en el seu procés de curació.

Això també contribueix a l'optimització dels recursos sanitaris, ja que proporciona informació anticipada sobre les proves preoperatòries i el postoperatori, reduint visites innecessàries i tràmits, millorant així l'eficiència en la gestió hospitalària.

Proposta de valor

Imagen
El Meu Quiròfan HUB
  • Webapp en català i castellà d’accés lliure a través de https://elmeuquirofan.bellvitgehospital.cat/ i l’aplicació mòbil oficial ‘El Meu HUB’
  • Col·laboració i cocreació amb pacients, que permet una millora contínua de l'eina, assegurant que sigui útil i adreçada a les veritables necessitats dels pacients.

El projecte en xifres

25
cirurgies publicades l webapp
24
pacients cocreant l'eina amb professionals de l'HUB
11
especialitats quirúrgiques han col·laborat
4
grups focals pacients-professionals

Finançament

Imagen
uoc
  • Premi “eHealth Project: de la Idea al Projecte” de l’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  • Ajut econòmic de la convocatòria “PECT Innovation Call 2021”, atorgada per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) gràcies al finançament de la Unió Europea.