La 7a edició del Matí Al·lèrgia Bellvitge aborda l’optimització de l'ús d'antibiòtics

- Formació

Nova jornada científica del tradicional Matí d’Al·lèrgia de l’HUB, centrat enguany en l'al·lèrgia a antibiòtics, el perfeccionament del tractament antimicrobià i la importància de retirar etiquetes de falses al·lèrgies a la penicil·lina. Organitzat pel Servei d'Al·lergologia de l’HUB i la CAMFIC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària), el Matí 2023 ha comptat amb l’aval de la SCAIC (Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica

Durant la presentació de l’acte s’ha destacat el valor que suposa la interacció constant entre els especialistes hospitalaris i els d’Atenció Primària. En aquest sentit, el Dr. Javier Tapia, subdirector mèdic de l’HUB, ha assenyalat com a exemple de gestió a la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS) per la relació “bidireccional i horitzontal” que existeix entre els seus dos Hospitals i l’Atenció Primària. A més, donada la complexitat actual en el maneig de les Malalties Infeccioses i l'augment de les resistències als antibiòtics, s’ha advocat per un ús eficient de les dades i l'establiment de programes d'optimització de l'ús d'antibiòtics (PROA) als centres sanitaris.

A la primera taula de debat s’ha recordat que 35.000 persones moren anualment a la Unió Europea, Islàndia i Noruega a causa d’infeccions resistents als antimicrobians. Per aquest motiu i de cara a 2030, la Comissió Europea ha marcat a Espanya diversos objectius en la millora de l’ús d’antibiòtics com la reducció d’un 27% del consum d’antibiòtics en humans o que el 65% del consum d’antibiòtics correspongui al grup ‘ACCESS’.

Entre les altres ponències destacades d’El Matí 2023, la Dra. Teresa Dordal, especialista del Servei d’Al·lergologia de l’HUB, ha parlat sobre “Quan i com derivar en cas de sospita d’al·lèrgia a antibiòtics” i ha deixat clar que “els estudis d’al·lèrgia a medicaments s’han de fer en un hospital”. També en l’àmbit de l’al·lèrgia a medicaments, el Dr. Gustavo Molina, especialista del Servei d’Al·lergologia de l’HUB, ha qualificat de “problema de salut pròpia i pública” les falses etiquetes d’al·lèrgia a penicil·lines i altres betalactàmics. Segons el Dr. Molina, l’etiquetatge fals té diverses conseqüències greus: l’ús d’antibiòtics alternatius més cars i menys eficaços, l’augment del temps d’hospitalització o el creixement de la resistència a antibiòtics. Sobre la resta d’antibiòtics no betalactàmics, la Dra. Blanca Andrés, especialista del Servei d’Al·lergologia de l’HUB, ha posat de relleu que els casos de reaccions al·lèrgiques són “més infreqüents” respecte als d’antibiòtics betalactàmics.

A mode de conclusió, el Dr. Ramón Lleonart, cap del Servei d’Al·lergologia de l’HUB, ha emfatitzat que “l’estudi de l’al·lergologia és complex, té risc, necessita un criteri clínic fonamentat i exigeix un anàlisi individualitzat de cada fàrmac”, a més d’insistir en el caràcter “no predictiu” dels diagnòstics d’al·lergologia. Respecte a la vuitena edició del Matí Al·lèrgia Bellvitge, l’any 2024, s’ha apuntat a la voluntat de centrar-la en la Inflamació T2 i els seus efectes en pacients amb asma.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: