La coordinació entre atenció primària i l’hospital determina l’abordatge de les prevalents malalties al•lèrgiques

-

El Matí Al·lèrgia Bellvitge, una jornada científica anual que organitzen conjuntament la CAMFIC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) i el Servei d'Al·lergologia de l'Hospital de Bellvitge (HUB), dedica la seva vuitena edició a posar en comú els criteris de derivació de la patologia al·lèrgica a l’Atenció Primària i Comunitària (APiC), que han estat actualitzats fa poques setmanes.

L’atenció primària i comunitària (APiC) és el primer esglaó de l’assistència sanitària de la població i, per tant, és fonamental en el tractament de les malalties al·lèrgiques, que ja afecten a més del 25% de la població. Els professionals dels CAP, especialistes en medicina familiar i comunitària, poden controlar els pacients amb una patologia lleu i, alhora, fer un bon cribratge per a la derivació als especialistes hospitalaris. Una relació més estreta entre ambdós dispositius és fonamental per assolir aquests objectius. El 80% dels pacients atesos per primera vegada al Servei d’Al•lergologia de l’HUB arriben derivats des de l’Atenció Primària i Comunitària.

El document “Guies, protocols d’abordatge de la patologia al·lèrgica i criteris de derivació en l’APiC” és l’actualització d’un primer document que es va redactar el 2012. La difusió d’aquests protocols d’abordatge i dels criteris de derivació és fonamental per garantir una adequada atenció sanitària a les persones amb malalties al·lèrgiques a tots els nivells assistencials. En aquest sentit, la Dra. M. Teresa Dordal, facultativa especialista del Servei d’Al·lergologia de l’HUB, subratlla que “és necessari millorar el procés d’identificació de la patologia al·lèrgica, instruir en competències en el seu abordatge i donar recomanacions pràctiques sobre el procés de derivació a l’especialista en al·lergologia per tal de de permetre un correcte diagnòstic, l’optimització dels recursos assistencials i una adequada priorització dels estudis preferents”.

Un 54% de les primeres visites ateses a l’Hospital de Bellvitge consulten per rinitis-rinoconjuntivitis, un 19% per asma, un 17% per sospita d’al·lèrgia a medicaments, un 12% per urticària-angioedema, un 5% per dermatitis i un 5% per al·lèrgia a aliments. Al llarg de la Jornada, i a partir del document, es revisaran els protocols d’abordatge i els criteris de derivació en al·lèrgia respiratòria (rinitis, conjuntivitis, nasosinusitis i asma); al•lèrgia a aliments; al·lèrgia a medicaments; urticària i/o angioedema; dermatitis atòpica i de contacte; anafilaxi; i al·lèrgia al verí d’himenòpters, de forma que els professionals de primària millorin la seva capacitació diagnòstica i de tractament de les diferents patologies, així com totes les eines i circuits de cribratge i criteris de derivació preferents. La jornada compta també amb l'aval de la SCAIC (Societat Catalana d'Al•lergologia i Immunologia Clínica).

En l’actualització del document han col•laborat la Societat Catalana d’Al•lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), l’Associació Catalana d’Al·lergologia de Diplomats en Infermeria (ACADI), la CAMFiC, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), la Societat Catalana de Pediatria (SCP), la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia (SCDV), la Societat Catalana d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervicofacial (SCORL) i la Societat Catalana de Digestologia (SCD). A més es va demanar a les organitzacions de proveïdors, l’Institut Català de la Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i Unió Catalana d’Hospitals, que designessin professionals en representació seva. En el grup de treball també han participat professionals tècnics del Servei Català de la Salut i del Departament de Salut.

Sobre el Servei d’Al·lergologia de l’HUB

A més de prestar atenció alergol•lògica a la població de l’Hospitalet Sud i El Prat de Llobregat, l’Hospital de Bellvitge, també s’encarrega de l’estudi de les reaccions d’hipersensibilitat que es produeixen a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a través de la Unitat de Dessensibilització a Fàrmacs Oncohematològics (UDFOH) i des del darrer trimestre de 2022 gestiona l’activitat d’al·lergologia a l’Hospital de Viladecans. Està previst que a partir del darrer trimestre de 2024 ho faci també a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell. L’activitat en aquests dos centres s’emmarca en el concepte de Servei Estès d’Al·lergologia Estès.En un segon nivell assistencial, Al·lergologia de Bellvitge és el Servei de referència per assumir el terciarisme dels hospitals de Sant Joan de Déu de Sant Boi, l’Hospital General de l’Hospitalet i l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, i cobreix l’assistència al·lergològica a tots els nivells dels hospitals Sant Camil, Sant Antoni Abat, Alt Penedès i la Fundació Hospitalària Sant Joan de Déu de Martorell.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: