La UFCC de l’Hospital de Bellvitge i l’ICO és la unitat que atén un major volum de pacients afectes de tumors de cap i coll a Catalunya i ha consolidat un model assistencial de referència
Celebra avui el seu 20è aniversari amb una jornada que repassa l’evolució de l’abordatge del càncer de cap i coll, així com el seu l’estat actual i reptes de futur
Amb 300 pacients nous i més d’un miler de visites l’any 2023, la Unitat Funcional de Cap i Coll (UFCC) de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha consolidat un model multidisciplinari amb el que ha esdevingut l’equip assistencial amb més volum de pacients de Catalunya.
Un dels principals aspectes en que s’incideix en la jornada és l’enorme evolució en el diagnòstic i els tractaments per al càncer de cap i coll que s’ha viscut en els darrers 20 anys, que ha estat determinant per millorar al supervivència dels pacients entre un 20% i un 30% en els casos de càncer de laringe i de cavitat oral, els més habituals.
Els càncers de cap i coll se situen a l'àrea de cavitat oral, orofaringe, laringe, sinus nasals i nasofaringe. Suposen entre un 6% i un 8% del total de casos de càncer, però tenen un impacte molt important en la qualitat de vida del pacient en afectar funcions tan vitals com la parla, la respiració o la deglució. Conformen la UFCC una trentena de professionals mèdics i d’infermeria, que corresponen als serveis de Cirurgia Maxil·lofacial, Otorrinolaringologia i Cirurgia Plàstica i Reparadora, per part de l’HUB, i els d’Oncologia Mèdica i Radioteràpica, per part de l’CO. A més, hi ha tot un seguit de serveis i professionals que donen suport a la unitat, com Anatomia Patològica, Diagnòstic per la Imatge, Anestesiologia, Rehabilitació (logopèdia), cures pal·liatives, nutrició i oncogeriatria.
La unitat dedica un dia a la setmana a la consulta multidisciplinària dels pacients, després de la qual es reuneixen en comitè per a l’avaluació, seguiment i decisió del tractament de cada pacient. “Treballar de forma conjunta permet millorar l’assistència al pacient, la presa de decisions i reforçar els vincles col·laboratius entre els professionals”, afirma el Dr. Oriol Bermejo, co-coordinador de la UFCC i especialista del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital de Bellvitge.
La irrupció de la cirurgia robòtica, plenament integrada en la pràctica dels professionals d’otorrinolaringologia per al càncer d’orofaringe i que evita intervencions molt més agressives; la consolidació dels procediments de microcirurgia; la diversificació de tractaments farmacològics; la millora de la radioteràpia, més precisa i que redueix molt complicacions posteriors; o l’avenç en les tècniques de diagnòstic per la imatge, culminades amb el nou equip PET/RM, que ja s’aplica en casos de càncer de nasofaringe i la immunoteràpia són algunes de les peces clau per entendre la situació actual de l’abordatge del càncer de cap i coll.
En aquest últims anys la UFCC ha sigut uns dels equips amb més pacients inclosos en assajos nacionals i internacionals de cap i coll. Segons explica la Dra. Alicia Lozano, co-cordinadora de la UFCC i especialista del Servei d’Oncologia Radioterápica de l’ICO, “el treball en equip ha facilitat la rapidesa dels tractaments i a la vegada la participació en assajos clínics de nous fàrmacs combinats amb radioteràpia i/o amb cirurgia. Igualment és important el compromís de l´equip en estudis internacionals i l’obtenció de beques d´investigació que ens han permès avançar en el coneixement i tractament dels pacients de cap i coll”.
D’altra banda, la incorporació de la intel·ligència artificial i el big data com a suport de les decisions mèdiques és un dels principals reptes de la UFCC, sempre amb l’objectiu “d’aconseguir curar més pacients i amb menys seqüeles, mantenint el màxim possible les funcions de la laringe i l’orofaringe, la capacitat de la deglució o la parla, gràcies també al suport d’altres àmbits professionals, com la logopèdia, les cures pal·liatives o la psicologia clínica”, conclou el Dr. Bermejo.
Uns 200 professionals d’arreu de Catalunya participen avui a la jornada de treball commemorativa del 20è aniversari de la Unitat Funcional de Cap i Coll HUB-ICO, que d’aquesta forma esdevé alhora una trobada territorial per compartir i actualitzar coneixement.