L’any 2020, l’Hospital Universitari de Bellvitge va tornar a ser el centre de l’Estat espanyol que va implantar més assistències ventriculars mecàniques de llarga durada, segons els resultats que especialistes d’aquest hospital han presentat aquest mes de setembre a la Reunió Anual de l’Associació d’Insuficiència Cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia.
Durant el 2020 es van implantar a Bellvitge 8 assistències ventriculars de llarga durada (5 del model Heartmate-3, 2 d’HVAD i 1 d’Excor), igualant així el màxim assolit en dos anys anteriors pel mateix centre malgrat les dificultats que es van viure el 2020 a causa de la pandèmia.
Els pacients que les van rebre van ser 3 dones i 5 homes d’entre 40 i 63 anys, en 5 casos com a implant temporal a l’espera d’un trasplantament de cor i en 3 casos com a teràpia definitiva.
Els resultats aconseguits també són excel·lents. Les assistències del ventricle esquerre de flux continu implantades fins ara a Bellvitge han assolit un índex de supervivència global superior al 80% als 24 mesos, fet que situa aquest hospital a l’altura dels grans centres dels Estats Units i a un nivell superior al de molts centres europeus.
Des que l’any 2007 s’hi va implantar la primera assistència mecànica de llarga durada de l’Estat, l’Hospital de Bellvitge ha col·locat un total de 46 d’aquestes bombes cardíaques que supleixen la funció del ventricle esquerre en pacients amb insuficiència cardíaca severa, amb molts bons resultats.
Així mateix, és centre referent també en la implantació d’assistències de curta durada, com ara l’ECMO, que permeten controlar la insuficiència cardíaca de determinats pacients crítics durant un període curt de temps fins que el seu estat s’estabilitza.