La Dra. Sonia Jaraba, neuròloga col·laboradora del Servei de Neurologia de l’Hospital de Bellvitge i membre de l’equip de l’Hospital de Viladecans, va defensar la seva tesi el passat 23 de gener al Campus Bellvitge de la UB. L’estudi analitza com determinades tècniques de neuroimatge poden millorar el diagnòstic d’un tipus d’epilèpsia difícil d’identificar. Avui, 10 de febrer, se celebra el Dia Internacional de l’Epilèpsia, una patologia neurològica que afecta prop de 90.000 persones a Catalunya.
La tesi de la Dra. Jaraba, titulat "Utilitat de la neuroimatge en el diagnòstic de l'estat epilèptic no convulsiu", s’ha realitzat sota la direcció de la Dra. Mercè Falip, coordinadora de la Unitat d’Epilèpsia de l’HUB, i amb la tutorització de la Dra. Misericordia Veciana, especialista en neurofisiologia clínica.
Un diagnòstic complex i crucial per millorar el pronòstic dels pacients
L’estat epilèptic és una condició en la qual una crisi epilèptica no s’atura i es perllonga més de 5-10 minuts, depenent del tipus. El diagnòstic precoç és essencial per evitar complicacions greus, però en molts casos es troba amb una dificultat afegida: els pacients poden no presentar símptomes evidents de crisi epilèptica i ser confosos amb altres patologies, com un ictus.
"La primera eina diagnòstica davant d’una sospita d’estatus epilèptic és l’electroencefalograma (EEG), però no sempre està disponible, especialment en horari de tarda o nit", explica la Dra. Jaraba. "Per això, el nostre estudi ha explorat l’ús de tècniques com la ressonància magnètica o el TAC de perfusió per millorar la detecció en aquests casos".
Els resultats obtinguts han demostrat que eines com l’SPECT cerebral (una tècnica que valora la perfusió sanguínia al cervell) poden ajudar a diagnosticar pacients amb estatus epilèptic que no han estat identificats amb altres proves convencionals. "Això és especialment rellevant en pacients d’edat avançada o amb simptomatologia poc específica, on la sospita clínica no sempre és clara", afegeix.
Epilèpsia: una patologia amb gran impacte en la salut pública
L’epilèpsia és el trastorn neurològic més comú arreu del món, amb una afectació que arriba a 50 milions de persones a escala global i prop de 90.000 a Catalunya. Pot aparèixer a qualsevol edat, però hi ha dos moments amb més incidència: entre els 2 i 18 anys i a partir dels 55-60 anys.
En aquest 10 de febrer, Dia Internacional de l'Epilèpsia, l'Hospital Universitari de Bellvitge reafirma el seu compromís amb la recerca i la innovació en el diagnòstic i tractament d'aquesta patologia, contribuint a millorar la qualitat de vida dels pacients afectats.