Innovació quirúrgica urològica en directe des de Bellvitge per fer de Barcelona capital de la cirurgia robòtica

-

Des de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) s’han retransmès en directe diverses cirurgies robòtiques amb el sistema DaVinci, en el marc del 19è congrés ERUS de la secció de cirurgia robòtica de la Societat Europea d’Urologia, celebrat a Barcelona entre el 26 i 28 d’octubre. Més de 800 cirurgians de tot el món han seguit aquestes intervencions realitzades al Bloc Quirúrgic de l’HUB tant per l’equip del Servei d’Urologia com per referents internacionals en aquest àmbit. 

Durant la primera jornada d’intervencions, el Dr. Francesc Vigués, cap del Servei d’Urologia de l’HUB i professor de la UB, ha dut a terme una reimplantació ureteral en un pacient amb trasplantament renal. Per la seva part, el Dr. Michael Stifelman, director de cirurgia robòtica del Hackensack University Medical Center (Nova Jersey, EE.UU), ha realitzat el procediment d’ureteroplàstia robòtica BMG amb la col·laboració de l’equip de Bellvitge.

En la segona jornada d’intervencions en directe des de l’HUB s’han dut a terme dues nefrectomies parcials: una per part del director de cirurgia robòtica del Mount Sinai West (Nova York, EE.UU), el Dr. Ketan K. Badani, reconegut expert mundial que ha realitzat més de 4.000 intervencions d’aquest tipus en la seva carrera, i la segona per part del Dr. Alessandro Antonelli, professor de la Universitat de Verona i cap de la Unitat d’Urologia de l’Hospital de Borgo Trento (Itàlia).

Amb el congrés ERUS 2022, Barcelona s’ha convertit en la capital mundial de cirurgia robòtica aplicada a la urologia. Enguany el protagonisme l’ha tingut la cirurgia en directe, amb 38 demostracions en viu, que han permès aprendre criteris d’actuació, gestions de complicacions i presa de decisions als 800 cirurgians que s’han donat cita a Barcelona i els que ho han seguit online des d’arreu del món.  

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha col·laborat en el congrés junt amb els principals hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona que disposen de sistemes robòtics (Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Vall d’Hebron, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital Parc de Salut Mar i Fundació Puigvert) i que posen de manifest l’excel·lència aconseguida en el camp de la innovació quirúrgica urològica a Barcelona. 

L’equip de l’HUB, referent en cirurgia robòtica i urologia

Aquest 2022, l’Hospital de Bellvitge s’ha reforçat amb un tercer robot Da Vinci amb el que s’espera incrementar l’activitat robòtica del centre en un 55%, passant de les 450 intervencions quirúrgiques robòtiques anuals a les 700. 

El 2009, l’HUB va iniciar el seu programa de cirurgia robòtica amb el primer robot de la sanitat pública a Catalunya, amb el suport de l’IDIBELL, essent un dels pioners en aquest àmbit a tot l’Estat. La primera intervenció va ser precisament una prostatectomia radical (extirpació de la pròstata), pel Servei d’Urologia. 

A més, el centre ha estat pioner en diversos procediments robòtics a nivell català, estatal i mundial: el 2020 es va portar a terme el primer trasplantament renal ortotòpic amb cirurgia robòtica que es realitzava a nivell mundial; i aquest 2022, s’ha realitzat la primera cirurgia de reassignació de sexe robòtica a Europa. Aquest lideratge en cirurgia robòtica ha permès recentment a l’Hospital de Bellvitge posar en marxa, junt amb la Universitat de Barcelona i ABEX Excelencia Robótica, la primera càtedra de cirurgia robòtica de Catalunya i la segona d’Espanya.

La cirurgia robòtica permet una cirurgia de màxima precisió amb intervencions quirúrgiques mínimament invasives, que comporten menys dolors i complicacions per al pacient, redueixen l’estància mitjana post-operatòria i incrementen la seguretat del pacient.