Fent llum sobre la demència senil

- Formació

El deteriorament cognitiu és un problema de salut cada vegada més important a la nostra societat, perquè un 10% de la població de més de 70 té demència, un percentatge que puja fins al 43% quan el llindar es posa en el 90 anys. Amb una població mundial de 8.500 milions de persones i una evolució demogràfica que farà que l’any 2050 hi hagi al món occidentalitzat més gent gran que jove, la demència assoleix una absoluta rellevància. Amb aquestes significatives dades va començar la seva conferencia a la Biblioteca Bellvitge el Dr. Jordi Gascon el passat 22 de maig.

En la seva xerrada, davant un públic molt participatiu i interessat, el Dr. Gascon va aclarir conceptes clau al voltant de la demència o l’Alzheimer, a més de presentar el nou model d’atenció que planteja l’Hospital de Bellvitge amb la Unitat de Memòria.

Demència i Alzheimer no són sinònims, va subratllar com a punt de partida, ja que la primera descriu una situació clínica caracteritzada sobretot per problemes de memòria, mentre que l’Alzheimer és una malaltia concreta, això si, la patologia més important en l’àmbit de les demències, ja que suposa un 69% dels casos, seguida de les demències vasculars (provocades per ictus), la demència per cossos de Lewy i la demència frontotemporal.

Aquest grup (tret de la vascular) forma les demències primàries, “que vol dir bàsicament que no en sabem l’origen, i que comparteixen com a tret definitori la progressiva desaparició de l’autonomia personal per la pèrdua neuronal i sinàptica ”, va explicar el neuròleg. Per contra, les anomenades demències secundàries tenen un caràcter reversible amb tractament farmacològic i el seu impacte en la qualitat de vida d’afectats i cuidadors no és tan gran.

Una vegada els especialistes diagnostiquen la demència amb la història clínica i l’exploració física, neurològica i l’estudi neuropsicològic, exclouen les causes secundàries amb unes anàlisis i una prova de neuroimatge.

El pes dels símptomes conductuals

El Dr. Gascon va destacar l’impacte de símptomes conductuals com la depressió, el trastorn de conducta, els brots psicòtics, que fins i tot pot ser superior al que suposen els cognitius, com la pèrdua de memòria, al desorientació temporal i espacial, l’afàsia (afecta al llenguatge), l’apràxia (dificultat per executar moviments apresos) i l’agnòsia (dificultat per identificar).

Va destacar també com algunes mesures poden reduir les possibilitats d’aparició de demència, com ara la dieta, evitar el dèficit d’hores de son i l’exercici físic i cognitiu regular (“si ens sembla inacceptable que un nen pugui passar quatre hores seguides davant la tele, per què ho fem nosaltres”).

La Unitat de Memòria, un nou model assistencial per a les demències

El Dr. Jordi Gascon va dedicar la darrera part de la xerrada a explicar el canvi de model assistencial de les demències que està posant en marxa l’Hospital de Bellvitge, “amb l’objectiu de fer-vos la vida més fàcil i que sentiu que no esteu sols, com a familiars i cuidadors, en l’atenció de les persones amb demència”.

El primer gran objectiu és treballar plegats amb els metges de família per reduir el nombre de desplaçaments a l’hospital que ha de fer un pacient per obtenir el diagnòstic de la seva demència i reduir la llista d’espera de neuropsicologia i neurologia amb la incorporació d’un seguiment infermer especialitzat i del treballador social.

El canvi de model assistencial anirà acompanyat d’altres accions innovadores en l’àmbit de la docència, com ara el programa TEI (tutoria entre iguals), que pretén implicar cuidadors experts en formacions grupals d’altres cuidadors; l’activació d’un codi Alzheimer per a solucionar episodis de crisi en el domicili del pacient o la utilització de la IA per anticipar quadres d’agreujament sever.

La xerrada va doblar la seva durada prevista (1 hora) davant la quantitat de preguntes i consultes que el públic va plantejar al Dr. Jordi Gascon sobre diferents temes lligats a l’Alzheimer i les demències.

Amb aquesta xerrada s’ha tancat la segona edició del cicle Disculpi, tinc un dubte..., impulsat per la Biblioteca Bellvitge i l’Hospital Universitari de Bellvitge per apropar les consultes més habituals que reben els especialistes del centre en patologies de tot tipus. Totes les conferències, un total de set, han captat l’atenció de la ciutadania, que s’ha traduït en sessions amb nombroses preguntes i consultes als professionals.

Vegeu la presentació per a la xerrada del Dr. Gascón

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.