Especialistes de l’Hospital de Bellvitge col·laboren per definir els reptes i oportunitats per a la medicina de precisió a Catalunya

- Recerca

Trenta experts de diferents disciplines han definit les claus per expandir la Medicina Personalitzada de Precisió (MPP) a Catalunya dins del sistema sanitari. Entre ells, hi figuren el Dr. Antoni Martínez Yélamos, cap del Servei de Neurologia de l’HUB, i el Dr. Xavier Matías-Guiu, cap del Servei d’Anatomia Patològica. Les conclusions es recullen en un informe del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), presentat aquest 22 de febrer.

Les conclusions de l’informe Propostes per avançar en el model de Medicina Personalitzada de Precisió (MPP) a Catalunya exposen la necessitat de consolidar-ho en l’atenció a pacients oncològics i generar un marc per estendre aquesta experiència a altres àmbits terapèutics.

En una taula rodona en el marc de la presentació de l’informe, el Dr. Antoni Martínez Yélamos ha fet referència al fet que “tots els hospitals comarcals de Catalunya compten amb especialistes de la majoria de les especialitats mèdiques, la qual cosa suposa una oportunitat per al desenvolupament del model, en poder treballar en xarxa i garantir un accés equitatiu als mètodes diagnòstics”.

Aquest informe ha permès definir 25 iniciatives per accelerar el desenvolupament de la MPP per a l’àmbit oncològic a Catalunya i altres 13 accions per a altres àmbits no oncològics, a partir de l’experiència del Programa d’Oncologia de Precisió de Catalunya i altres programes desenvolupats en diferents països, com França, Alemanya i el Regne Unit.

Segons el document, “la medicina de precisió suposa una transformació en la presa de decisions tant en la pràctica clínica com en salut pública. Implica disposar d’informació genòmica i molecular de cada pacient i tenir la capacitat d’integrar aquestes dades amb la informació clínica i altres factors socials, ambientals i de comportament, amb l’objectiu de tenir un millor diagnòstic, tractament o la capacitat de predir el desenvolupament de malalties. El propòsit és comptar amb una medicina més segura, més eficient, més preventiva i més predictiva”.

Consulta l’informe aquí

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: