Alguns dels millors experts internacionals en cirurgia colorectal es reuneixen a l’Hospital de Bellvitge

- Formació

Un curs organitzat conjuntament per Bellvitge i Vall d’Hebron farà èmfasi en el treball multidisciplinari com a enfocament clau per millorar el diagnòstic i el tractament de les malalties colorectals

Del 15 al 17 de febrer, l’Hospital Universitari de Bellvitge acull l’11è Curs d’Actualització i Formació en Cirurgia Colorectal, dirigit conjuntament pel Dr. Sebastiano Biondo, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i catedràtic de cirurgia de la UB, i el Dr. Eloy Espín, cap de la Unitat de Cirurgia de Còlon i Recte de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i professor de cirurgia de la UAB.

Després de dos anys en què el curs s’ha celebrat només en format telemàtic a causa de la pandèmia, aquest any recupera el caràcter presencial, conservant una part telemàtica juntament amb dues jornades presencials a l’Hospital Universitari de Bellvitge on destacats especialistes nacionals i internacionals portaran a terme en directe diverses cirurgies d’especial interès i debatran sobre casos clínics. El curs comptarà amb l’assistència d’uns 160 participants, que podran seguir les operacions des de la sala d’actes i conversar amb els professionals presents als quiròfans.

En el curs, s’hi presentaran novetats en tècniques com ara l’anastomosi (connexió quirúrgica) després d’una resecció per càncer de recte, o en procediments de la cirurgia de la malaltia inflamatòria intestinal i de la cirurgia proctològica (com ara la d’hemorroides). També s’hi portaran a terme cirurgies robòtiques i s’hi analitzarà el creixent paper que està tenint l’ús del robot quirúrgic en aquesta especialitat.

Un altre dels temes destacats serà la col·laboració multidisciplinària entre experts de diferents especialitats com a enfocament clau per aconseguir diagnòstics més precisos, tractaments més adequats i un millor pronòstic del pacient. Com a bona mostra d’això, una de les professores convidades al curs serà la prestigiosa radiòloga Prof. Gina Brown, del Gastrointestinal Cancer Imaging de l’Imperial College London, que compta amb una llarga i destacada trajectòria en l’estudi radiològic del càncer de recte.

Altres participants internacionals seran el Prof. Willem Bemelman, de l’Hospital AMC d’Amsterdam; el Prof. André D’Hoore, de la Universitat de Lovaina, i el Prof. Yves Panis, de l’Hospital Beaujon de Clichy. Juntament amb ells, hi participaran prestigiosos cirurgians d’arreu de l’Estat que portaran a terme intervencions quirúrgiques de diverses patologies oncològiques, proctològiques i abdominals, posant especial èmfasi en els processos amb cirurgia mínimament invasiva.

Segons explica el Dr. Sebastiano Biondo, el curs es proposa principalment “ser una posada el dia, tant tècnica com científica, de l’especialitat, centrant-se en les qüestions més innovadores i controvertides”. Les tècniques d’aquesta especialitat, destaca, s’adrecen “a aconseguir tractaments cada vegada més efectius i menys invasius, amb un progressiu creixement del paper de la laparoscòpia i del robot quirúrgic, i amb continus avenços en l’instrumental”.

Curs referent a Catalunya

El curs s’adreça a especialistes en cirurgia coloproctològica, a cirurgians generals que en els seus hospitals tenen especial interès o dedicació a la coloproctologia, i als cirurgians en formació. En aquest sentit, Biondo subratlla que, a partir d’aquesta edició, el curs pretén posicionar-se principalment com a “referent de l’especialitat per als cirurgians dels més de cinquanta hospitals comarcals de Catalunya”, als quals ofereix l’oportunitat d’accedir a destacats experts internacionals i de posar en comú coneixements i experiències que tinguin un impacte en la seva activitat diària en el tractament d’aquest tipus de patologies.

Les patologies colorectals són de les més freqüents a casa nostra. Entre elles destaca, pel seu greu impacte, el càncer colorectal, una malaltia que sovint no dona senyals fins a fases avançades i que representa el tipus de càncer més freqüent diagnosticat a Catalunya (uns 6.000 nous casos cada any) i el segon amb més mortalitat (unes 2.600 defuncions anuals).

No fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de manera equilibrada són recomanacions que ajuden a prevenir-ne l’aparició. Així mateix, hi ha desplegat a Catalunya un programa global de detecció precoç de la malaltia adreçat a tots els ciutadans d’entre 50 a 69 anys d’edat.