La Unitat Nefrològica de Tortosa i el Servei de Nefrologia de l’HUB afavoreixen la millor atenció als malalts renals

- Formació

Les Terres de l’Ebre és la regió sanitària amb més incidència i prevalença d’insuficiència renal crònica a Catalunya. Per això, la comunicació entre la Unitat d’Atenció Nefrològica de les Terres de l’Ebre amb el Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) resulta essencial per afavorir la millor atenció als malalts renals. Això s’ha posat de manifest a la Jornada sobre Trasplantament Renal de Donant Viu (TRVD) que s’ha celebrat aquest 16 de juny al Museu de Tortosa. 

La trobada ha comptat amb representació institucional, encapçalada per l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha inaugurat la jornada. La regidora d’Acció Social i Salut, Mònica Ripoll, ha fet un parlament com a cloenda. També hi ha intervingut el Dr. Josep M. Cruzado, cap del Servei de Nefrologia de l’HUB, centre hospitalari de referència i líder nacional en trasplantament renal. 

La jornada, co-organitzada per la Dra. Anna Manonelles, nefròloga de l’HUB i coordinadora del Programa TRDV, i la Dra. M. Teresa Compte, cap de la Unitat d’Atenció Nefrològica de les Terres de l’Ebre, ha comptat amb nombrosa participació multidisciplinar de nefròlegs, uròlegs, infermeria i suport administratiu. 

Entre el públic hi havia molts pacients donants i receptors, a més de pacients de malaltia renal crònica no trasplantats, que han seguit amb atenció totes les intervencions de la taula rodona, entre elles les del Dr. Francesc Vigués, cap del Servei d’Urologia de l’HUB.

En concret, el Dr. Vigués ha introduït com s’utilitzen a l’Hospital de Bellvitge les tècniques quirúrgiques més avançades, com la cirurgia robòtica amb el sistema Da Vinci de darrera generació en els implants en viu, permetent una cirurgia de màxima precisió amb intervencions quirúrgiques mínimament invasives. 

Durant el transcurs de la jornada s’han compartit i apropat coneixements i experiències pel que fa al trasplantament renal de donant viu, un procés segur tant per al donant com per al receptor. A més, s’ha aprofundit en els programes especials com, per exemple, el trasplantament de grup sanguini incompatible o el programa de Trasplantament Renal de Donant Viu creuat. 

“La informació, el suport i la comunicació durant el trasplantament renal de donant viu, tant al donant com al receptor, és d’una importància cabdal”, ha recordat la Dra. Anna Manonelles.

Per la seva banda, la Sra. Maribel Díaz Jurado, infermera de trasplantament renal de l'Hospital de Bellvitge, ha destacat el paper clau del suport de la infermeria en tot el procés de la donació.

La jornada també ha comptat amb instants emotius, com el moment en què una donant i un receptor han compartit el que han viscut amb tot l’auditori. 

Tant amb la Unitat de Nefrologia de les Terres de l’Ebre i el Servei de Nefrologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’HUB treballa de forma coordinada per garantir el millor tractament possible per a cada pacient amb malaltia renal crònica. 

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: