Sota el lema “Persones i tecnologia: motor del canvi”, les jornades de la Fundació Signo s’han celebrat del 25 al 27 de maig a la seu de l’Escuela Andaluza de Salud Pública (EASP) a Granada.
Més de 450 professionals s’hi han reunit per revisar i actualitzar l’agenda de reptes per als propers anys en matèria de gestió i avaluació sanitàries, amb la participació activa d’experts de l’HUB com a ponents en xerrades, taules rodones, tallers i comunicacions orals.
El passat divendres es van clausurar les XVI Jornades de Gestió i Avaluació en Salut de Granada, que han tingut com a objectiu aportar valor a partir del coneixement dels experts participants. Així, doncs, una cinquantena de ponents –entre ells una àmplia representació de l’HUB- van compartir experiències innovadores per posar els professionals sanitaris, la ciutadania i la tecnologia al centre del debat sanitari.
Segons el comitè organitzador de les jornades de Granada, la tecnologia serà el gran motor de canvi de la sanitat, junt amb el compromís de les persones. Precisament, en la línia de la tecnologia, la digitalització i la innovació s’ha centrat la taula temàtica “Experiències recents de canvi organitzatiu. Modalitat metavers”, en què hi va participar la directora de Planificació Estratègica, Innovació i Avaluació de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS, Dra. Encarna Grifell i moderada per la project manager d’Innovació, Dra. Glòria Torras.
A més, la Dra. Grifell ha participat en la presentació de la iniciativa “Think & Act for Value”, una comunitat de co-creació d’actors clau de l’administració, la indústria i els pacients de l’ecosistema sanitari estatal amb una visió holística i integradora que neix per a fomentar la implantació del model de l’Atenció Sanitària Basada en Valor. La seva visió és millorar els resultats per als pacients i contribuir a la sostenibilitat econòmica de la sanitat espanyola.
En el marc de “Think & Act for Value” s’ha presentat com a cas d’èxit el projecte Strack, implementat a l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans i als centres d’Atenció Primària del territori de referència. Aquest projecte, coliderat pel Dr. Pere Cardona, cap de la Unitat d’Ictus de l’HUB, i per la Dra. Sílvia Copetti, adjunta a la Direcció del Servei d’Atenció Primària Baix Llobregat Centre, amb el recolzament de la Dra. Sònia Martínez i el Sr. Daniel Rivilla del Servei d’Atenció Primària Delta del Llobregat, monitoritza de manera holística als pacients que han patit un ictus, tenint en compte les principals patologies i factors de risc, des de l’alta hospitalària, i posa al seu abast un pla de salut personalitzat incloent una aplicació mòbil i dispositius digitals.
Comunicacions orals i pòsters dels professionals de l’HUB
En l’apartat d’“Experiències exitoses de canvi organitzatiu realitzades recentment”, els professionals de l’HUB han compartit les següents comunicacions orals:
- Efecte sobre la mortalitat i l’hospitalització de la implementació d’un programa territorial transicional integrant hospital i atenció primària per a l’atenció de la insuficiència cardíaca: estudi de base poblacional en 77.554 pacients, per Cristina Capdevila, Javier Tapia, Cristina Enjuanes, Sergi Yun, Esther Calero i Josep Comin.
- Efecte del nivell socioeconòmic en l’ús de recursos mèdics i resultats en salut en pacients amb insuficiència cardíaca en entorns d’atenció integrada: evidència del món real a partir de dades poblacionals en 77.554 pacients, per Cristina Capdevila, Javier Tapia, Cristina Enjuanes, Sergi Yun, Esther Calero i Josep Comin.
A més, s’ha inclòs una comunicació oral d’un equip d’experts de l’HUB a l’apartat “Oportunitats des d’Europa en la innovació tecnològica i gestió de projectes”
- Reduir el malbaratament i incrementar la productivitat a l’àrea d’endoscòpies mitjançant la metodologia Lean, per Ana Álvarez Soto, Francisco Cortés, Rosa Sánchez Cabrera, Jordi Gascón, Rubén Genovés, Jerónimo Ruiz.
Per últim, els professionals de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS han defensat els següents pòsters científics en el marc de les jornades:
- Innovació en el procés logístic de quiròfan, per Sagrario del Campo, Begoña Escolano, Ana Fernández, María Ruano i Rubén Gómez.
- Millora en el temps de resposta de la Unitat Central d’Esterilització, per Dolors Royuela, Elena Pérez, Ana Teresa Rosas, María Luisa Yagüe i Anna Miró
- Impacta un hospital comarcal en el sistema sanitari?, per Montse Oliveras i Mar Elvira Meire de l’Hospital de Viladecans Des de la primera edició de les Jornades de Gestió i Avaluació en Salut, l’any 1992, s’han convertit en un punt de trobada conciliador per reflexionar, debatre i compartir experiències sobre el present i el futur del sector salut, en general, i de la gestió i l’avaluació sanitària, en particular.