Radiòmica

La revolució de la Radiologia gràcies a la Intel·ligència Artificial

La radiòmica és un nou paradigma en l’àmbit del Diagnòstic per la Imatge, que passa d’una interpretació subjectiva de les imatges per al diagnòstic a una de quantificable a partir de l’anàlisi de dades no perceptibles per l’ull humà.

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha conceptualitzat un projecte de radiòmica que permetrà detectar i utilitzar biomarcadors d’imatge en conjunt amb altres tecnologies, com la Intel·ligència Artificial o el deep learning- per a la pràctica clínica. La gran quantitat d’imatges mèdiques generades en els serveis de Radiologia i Medicina Nuclear dels hospitals té un gran potencial per generar coneixement i aportar valor.

Objectius

Imagen
Ritmocore - Innovació web
  • Obtenir dades objectives i quantificables de les proves de diagnòstic per la imatge per ser més precisos en els diagnòstics i disminuir l’error humà.
  • Millorar els resultats en salut i avançar cap a la medicina personalitzada, de precisió i predictiva per donar-li a cada pacient el tractament que necessita en el moment que el necessita.
  • Agilitzar tasques mecàniques que poden ser “lladres de temps” per als clínics mitjançant l’automatització.

Solució

Imagen
Radiomica Projecte HUB

El projecte de radiòmica de l’Hospital Universitari de Bellvitge s’inicia amb 44 subprojectes, que s’han vehiculat a preguntes clíniques generades pels equips de Radiologia, Medicina Nuclear i metges experts en patologies molt concretes. S’hi ha inclòs patologia tumoral de diferents òrgans i patologia no tumoral, com fibrosi pulmonar, esclerosi múltiple, artritis reumatoide i trasplantament renal, entre d’altres, per a les quals s’ha considerat que l’obtenció de biomarcadors d’imatge pot aportar respostes rellevants.

Mitjançant l’anàlisi bioinformàtica de l’acumulació de dades de pacients atesos al llarg dels anys a l’HUB, es podran obtenir aquests biomarcadors d’imatge. Amb l’aplicació d’algoritmes i l’ús de la intel·ligència artificial, es podrà predir l’evolució futura de càncers i altres malalties.

Proposta de valor

Imagen
Radiomica Projecte HUB
  • Incorporació una metodologia de treball estructurada per obtenir biomarcadors d’imatge. 
  • Integració dels biomarcadors amb dades clíniques i fer la correlació amb resultats en salut.
  • Creació d’una plataforma de col·laboració entre professionals del món clínic amb professionals del món científic i tecnològic.
  • Generació de coneixement exportable per ser utilitzat per altres hospitals.

El projecte en xifres

44
Subprojectes
20
Investigadors/es
120
Professionals multidisciplinaris (Incloent metges, enginyers informàtics, físics i estadístics).
4,6
Milions d'euros

La plataforma tecnològica

Imagen
Innovació HUB

El projecte compta amb eines tecnològiques (Olea Sphere, Olea SDK i Automation Platform de Canon Medical) que permeten que l’equip de professionals altament especialitzat pugui millorar les seves capacitats amb la intel·ligència artificial i que alhora sigui capaç de desenvolupar intel·ligència artificial.

Finançament

Imagen
Logo ICS
Aquest projecte està finançat per l’Institut Català de la Salut (fons Transformació Digital)

Equip del projecte

Radiòleg. Director Clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge
Radiòleg. Especialista en Neurorradiologia
Metgessa i investigadora
Enginyer informàtic