L’Hospital de Bellvitge destaca en intel·ligència artificial i radiòmica al Congrés Nacional de la SERAM

- Innovació

Del 22 al 25 de maig, Barcelona va acollir el 37è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM), amb la participació de 2.400 professionals. L'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) va tenir una participació destacada en diverses àrees, especialment en intel·ligència artificial i radiòmica, temes principals del congrés.

El director clínic territorial de Diagnòstic per la Imatge de l’HUB, el Dr. Nahum Calvo, va destacar amb la conferència “El paper de la radiòmica en els serveis de radiologia, una mirada cap al futur”, inclosa en una jornada monogràfica de formació. “El nostre gran desafiament és identificar preguntes clíniques amb respostes rellevants i amb impacte en el maneig dels pacients”, segons el Dr. Calvo. També va moderar una taula sobre ciberseguretat en el sector sanitari, reforçant el compromís de l’HUB amb la seguretat dels pacients.

Neurorradiologia

El Dr. Pablo Naval Baudín va presentar una comunicació sobre un nou biomarcador quantificable i automatitzable per a la identificació i quantificació de les “lesions cròniques actives” en ressonàncies magnètiques cerebrals de pacients amb esclerosi múltiple. El seu treball va ser premiat amb un Certificat de Mèrit.

El Dr. Antonio López Rueda va participar en el congrés com a vocal de Biotecnologia i responsable d'innovació i TIC, amb ponències d’introducció a la IA i la presentació del document de consens sobre l’ús de la tomografia computeritzada en el codi ictus. També va moderar diverses sessions sobre IA i anomalies vasculars, i va presentar comunicacions orals sobre característiques radiòmiques i marcadors pronòstics d’hematomes intracerebrals.

Per la seva part, el Dr. Albert Pons Escoda va moderar una taula de debat sobre controvèrsies en l'editorialisme científic, abordant temes com la necessitat de fer i promoure un ús apropiat i ètic de les eines d’intel·ligència artificial (IA), i en la gran rellevància de mantenir alts estàndards de qualitat científica en els processos editorials. A més, el Dr. Carles Majós Torró va oferir una ponència sobre el seguiment per imatge de les metàstasis cerebrals tractades, subratllant la importància del context multidisciplinari en la presa de decisions.

Radiologia cardiotoràcica

La Dra. Belén del Río Carrero va presentar la ponència “Pulmó en Covid19 cinc anys després”, destacada a Diario Médico. El Dr. Daniel Castellón Plaza va moderar una sessió sobre escriptura d'articles científics. L'equip va tutelar una comunicació sobre l'ús de machine learning per predir pneumotòrax, premiada amb un premi Cum Laude (Dr. Chevasco), així com quatre pòsters educatius sobre DIPNECH (Dra. Rebassa), aspergil·losi (Dra. Escobosa), exacerbació aguda en EPID (Dra. Teixeira) i traumatismes toràcics (Dr. Sandoval), dels quals els dos primers van rebre Certificat de Mèrit.

Radiologia abdominal

El Dr. Mario Pagès i el Dr. David Leiva van contribuir en la confecció del programa de radiologia abdominal com a membres de la vocalia. El Dr. Leiva va presentar la ponència "Neoplàsies quístiques mucinoses hepato-biliars", mentre que la Dra. Laura Lladó, cirurgiana hepàtica, va oferir la xerrada "¿Què necessita el cirurgià en el THO?". A més, la Dra. Mª Eugenia de Lama va moderar una sessió sobre càncer renal.

Radiologia vascular i intervencionista

La Dra. Elena Serrano Alcalá va formar part del Comitè Científic com a vocal de Radiologia Vascular i Intervencionista, presentant diverses ponències sobre aplicacions de l’escàner CBCT, urgències vasculars i preparació de manuscrits científics. També va moderar sessions sobre intervencionisme oncològic, accessos vasculars i publicacions, i va participar en la reunió del Comitè Editorial de la revista Radiología. La secció va presentar dos pòsters electrònics sobre complicacions de l’hematoma mural aòrtic i radiologia intervencionista en el tracte digestiu.

La Dra. Joana Valcarcel, també subvocal de RVI, va presentar una ponència sobre el tractament endovascular en urgències toràciques i va moderar una sessió transversal sobre salut masculina i femenina. La Dra. Esther Alba va oferir una ponència sobre vies d'accés venós alternatives i va moderar una sessió sobre endopròtesis de l'aorta. Per la seva part, el Dr. Jonathan Joudanin va presentar una ponència sobre intervencions limfàtiques i va moderar una sessió sobre hepatocarcinoma. Per últim, el Dr. Óscar Chirife va pronunciar una ponència en el bloc de Neurointervencionisme sobre l’Anatomia del Sistema Venós Central.

Aquestes destacades participacions reflecteixen el compromís i l'excel·lència dels professionals de l'Hospital Universitari de Bellvitge en el camp de la radiologia, consolidant el seu lideratge amb la ràpida incorporació de la intel·ligència artificial per millorar la precisió diagnòstica i l’impuls de projectes d’innovació com el de Radiòmica, amb alt impacte positiu per als pacients.

Significativa participació dels TSIDiMN

La participació dels TSIDiMN (Tècnic/a Superior en Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear) al congrés SERAM 2024 ha estat significativa, subratllant el seu paper essencial en el present i futur de la radiologia. En concret, el col·lectiu va abordar aspectes tècnics, científics, ètics, formatius i de gestió.

El TSID de l'Hospital de Bellvitge Daniel Fontes Caramé va ser membre del comitè científic de la vocalia de tècnics. A més, va presentar una comunicació sobre intervencionisme percutani, àrea en què compta amb una llarga trajectòria. A la seva ponència “El TSID en intervencionisme guiat per TC”, Fontes Caramé va subratllar la importància de la presència del tècnic/a en aquests procediments i la necessitat de treballar amb equips multidisciplinaris.

“Ha estat una experiència enriquidora i memorable. Durant quatre dies intensos, hem tingut l'oportunitat d'adquirir nous coneixements, establir relacions amb col·legues de diverses modalitats i retrobar-nos amb antics companys”, segons l'especialista.