L’obtenció de biomarcadors d’imatge contribuirà a resoldre preguntes clíniques sobre càncer i patologia no tumoral sense resposta generades per l’equip de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)
Serà gràcies a un projecte finançat amb fons europeus i impulsat pel Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’HUB, que permetrà avançar en 44 subprojectes liderats per 20 investigadors
La radiòmica és un nou paradigma en l’àmbit de diagnòstic per la imatge, que passa d’una interpretació subjectiva de les imatges per al diagnòstic a una de quantificable a partir de l’anàlisi de dades no perceptibles per l’ull humà
Amb l’aplicació d’algoritmes i l’ús de la intel·ligència artificial, aquests biomarcadors d’imatge podran revelar l’evolució futura de la malaltia
La resposta a l’evolució d’un tumor podria amagar-se en els píxels imperceptibles de les proves habituals de diagnòstic per la imatge, com poden ser una ressonància magnètica o un TAC. Aquesta és l’aportació dels biomarcadors d’imatge: es basen en característiques sovint no observables a simple vista per l’ull humà, resultant rellevants per al diagnòstic de precisió del càncer o per determinar l’evolució futura d’un tumor.
Precisament, els equips de Radiologia i Medicina Nuclear del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han conceptualitzat un projecte de radiòmica que s’inicia amb 44 subprojectes liderats per 20 investigadors. S’està treballant en un enfoc quantitatiu de la imatge per al diagnòstic, que permetrà detectar i utilitzar aquests biomarcadors d’imatge en conjunt amb altres tecnologies -com la intel·ligència artificial o l’aprenentatge profund (deep learning)- per a la pràctica clínica.
“Hem vehiculat aquest projecte a preguntes clíniques generades pels equips de radiologia, medicina nuclear i metges experts en patologies molt concretes incloent patologia tumoral de diferents òrgans i patologia no tumoral com fibrosi pulmonar, esclerosi múltiple, artritis reumatoide i trasplantament renal, entre d'altres, per a les quals considerem que els biomarcadors d’imatge poden aportar respostes rellevants”, segons el Dr. Nahum Calvo, director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari de Bellvitge.
“Aquesta informació, combinada amb la intel·ligència artificial, és la que ens permetrà prendre les millors decisions clíniques en el present i en el futur”, afegeix l’especialista. Ara, gràcies als fons europeus FEDER, l’HUB comptarà amb eines tecnològiques (Olea Sphere SDK i Automation Platform de Canon Medical) perquè els professionals del servei de Diagnòstic per la imatge comencin a desenvolupar el programari i generar algoritmes.
Mitjançant l’anàlisi bioinformàtica de l’acumulació de dades de pacients atesos al llarg dels anys a l’Hospital de Bellvitge, es podran obtenir aquests biomarcadors d’imatge. Aquests biomarcadors es desenvolupen sota una regulació molt estricta, tenint en compte dades clíniques, histològiques i de resposta a tractament, entre d’altres.
Posteriorment, els biomarcadors s’integren amb dades clíniques i es correlacionen amb resultats en salut. Això permetrà fer un diagnòstic més precoç del càncer i altres patologies, conèixer-ne el grau d’agressivitat, i fins i tot optimitzar l’aplicació de nous tractaments terapèutics, avançant-se als efectes secundaris tenint en compte cada pacient. Tot el coneixement generat podrà ser exportable i utilitzat per professionals d’altres centres i hospitals.
Aquest projecte és pioner al sistema de salut català: “El fet que s’incorpori una metodologia de treball estructurada per obtenir aquests biomarcadors i una plataforma per desenvolupar programari és absolutament singular i únic”, ha apuntat el Dr. Calvo, que afegeix: “Aquest projecte situa Catalunya a l’avantguarda de la generació de coneixement i també de la innovació en biomarcadors d’imatge”.
Cap a l’alta precisió diagnòstica a Bellvitge
L’Hospital Universitari de Bellvitge està treballant per transformar el model actual de diagnòstic per la imatge a un que incorpori el pacient al centre de l’atenció. “Estem incorporant l’experiència de pacient –la suma de totes les interaccions que influeixen en les percepcions del pacient durant tota l’atenció rebuda- en projectes de diagnòstic per la imatge”, ha explicat el Dr. Calvo.
El principal projecte on s’està aplicant és el del Centre d’Alta Precisió Diagnòstica, que aquest 2023 allotjarà el primer PET/RM assistencial de la sanitat pública a l’Estat, donant servei a tot el sistema públic català, i que s’instal·larà gràcies a la col·laboració filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu.