Gràcies a la recreació de diferents escenes, qualsevol box de l’UCI de l’Hospital de Bellvitge es pot convertir en un bosc, el mar, una nau, un tranquil ambient nocturn, o fins i tot visualitzar fotografies pròpies de viatges i records. En el marc del projecte Critic-ContAs, s’han transformat els 64 boxs de l’UCI amb la incorporació d’elements sensorials (llums, projeccions, sons, vibracions), amb l’objectiu d’aconseguir tant la rehabilitació funcional com cognitiva del pacient.
Objectius
- Aconseguir la rehabilitació funcional i cognitiva del pacient a l’UCI, iniciant de forma precoç el tractament dirigit a recuperar, en la mesura del possible, l’estat del pacient abans de l’ingrés.
- Prevenir el deteriorament del pacient crític derivat del procés de malaltia, així com el delírium, el dolor subjectiu, l’estrès posttraumàtic i la privació sensorial.
- Implementar tècniques protocol·litzades d’estimulació cognitiva per treballar diferents funcions com la percepció, l’orientació, el raonament, la memòria i l’orientació espacial i temporal.
- Aplicar tècniques d’estimulació multisensorial a procediments agressius i freqüents propis de les UCI (inserció de catèters o drenatges, tractaments o realització de cures)
Solució
L’UCI humanitzada de l’HUB neix d’innovar sobre el concepte d’”UCI tancada”, amb una normativa molt restrictiva i tradicionalment percebuda com un espai fred i hostil on es prioritzen les necessitats fisiològiques per salvar la vida dels pacients.
Aquest projecte representa un canvi de paradigma, amb una aposta per una UCI més oberta, amable i confortable per a pacients, familiars i professionals, on a més de tenir cura de les funcions vitals, es té cura de la part emocional, social i l’adaptació de la persona ingressada a la vida diària. Es gestionen les repercussions de l’hospitalització tant en el pacient com en el seu vincle familiar, amb un treball multidisciplinari d’equip mèdic, infermeres, professionals de la fisioteràpia, teràpia ocupacional i psicologia.
Proposta de valor
- Una solució integrada amb recursos digitals que permet:
o mantenir el contacte del pacient amb el seu entorn
o oferir una atenció més individualitzada al pacient i els seus familiars
o millorar l’experiència de l’estada hospitalària
o incrementar l’eficiència de l’ús dels recursos del sistema sanitari.
- Anàlisi de processos, redacció i implementació de protocols d’integració de la tecnologia d’estimulació multisensorial amb la teràpia ocupacional.
El projecte en xifres
La plataforma tecnològica
El projecte compta amb un sistema de programari que coordina i sincronitza l’estimulació somato-sensorial del pacient, a més de tauletes digitals, ordinadors, un sistema d’il·luminació LED sincronitzat, un sistema d’estimulació vibroacústica sincronitzat i pantalles de televisió.
Finançament
Aquest projecte ha rebut fons del Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020.