L’Hospital de Bellvitge transforma l’UCI amb tecnologia multisensorial per millorar el benestar físic i emocional del pacient crític

- Equipaments

El projecte permet iniciar de forma precoç el tractament de rehabilitació dirigit a recuperar l’estat del pacient abans de l’ingrés, així com l’estrès posttraumàtic, el delírium i el dolor tant en pacient sedat com despert

Els 64 boxs de l’UCI ofereixen experiències immersives multisensorials, que obren grans possibilitats per ser utilitzades com a teràpia pels professionals

La iniciativa, finançada amb fons europeus, és única al món i s’avaluarà l’impacte del canvi de paradigma d’una UCI tancada a una UCI oberta on a més de les funcions vitals, es cuida la part emocional i social del pacient

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha transformat els 64 boxs de la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb la incorporació d’elements sensorials (llums, projeccions, sons, vibracions), amb l’objectiu d’aconseguir tant la rehabilitació funcional com cognitiva del pacient crític. Gràcies a la recreació de diferents escenes, qualsevol dels 64 boxs de l’UCI es poden convertir en un bosc, el mar, una nau, un tranquil ambient nocturn, o fins i tot visualitzar fotografies pròpies de viatges i de records, per generar experiències immersives adaptades a les necessitats del pacient ingressat.

Segons la literatura científica, entre el 30 i el 50% dels pacients ingressats a l’UCI desenvolupa síndrome post-UCI: es tracta del conjunt de símptomes físics, cognitius i emocionals provocats per l’ingrés i que comporten un deteriorament significatiu de la qualitat de vida després de l’alta.

Per tal de pal·liar-ho, l’Hospital de Bellvitge ha creat espais de benestar emocional i físic mitjançant experiències senzilles i estructurades amb infinites possibilitats d’interacció en funció de les necessitats individuals del pacient. Un únic dispositiu controla tots els elements de la sala: projectors, il·luminacions, sons, moviments vibratoris al llit, entre altres. A més, el sistema permet l’adaptació al ritme circadià del pacient amb diferents nivells lumínics i música, per ajudar a no perdre la noció del temps quan porta molt temps d’ingrés o com a teràpia per aconseguir resultats en el seu estat de salut, entre d’altres usos.

“Aquest entorn amb estimulació sensorial visual, auditiva i tàctil permet iniciar de forma precoç el tractament de rehabilitació dirigit a recuperar, en la mesura del possible, l’estat del pacient abans de l’ingrés. Treballem, entre altres, la prevenció del delírium i la modulació dels estímuls dolorosos tant en pacient sedat com despert”, segons ha detallat el Dr. Francesc Esteve, cap de secció del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

L’ambient creat als boxs de l’UCI fomenta l’estimulació dels sentits, la realització d’accions de la vida diària, com ara menjar i beure o la cura personal, la interacció, la comunicació i la consciència del pacient crític amb ell o ella mateixa i l’entorn.

També s’utilitzarà la tecnologia per implementar tècniques protocol·litzades d’estimulació cognitiva per treballar diferents funcions com la percepció, l’orientació, el raonament, la memòria i l’orientació espacial i temporal, que són fonamentals. “Podrem estimular d’aquesta forma les àrees cerebrals de la percepció sensorial, el control motor, la cognició, les emocions i la comunicació”, ha puntualitzat el Dr. Esteve.

En paral·lel, les tècniques d’estimulació multisensorial s’aplicaran a procediments invasius i freqüents que es realitzen en el pacient i que són propis de les Unitats de Crítics, com són la inserció de catèters o drenatges, tractaments i la realització de cures habituals. La integració de la tecnologia amb la figura del terapeuta ocupacional a l’equip de l’UCI és un aspecte rellevant que completa el projecte d’innovació tecnològica.

Impacte en el pacient i en el sistema de salut

Està previst avaluar en un projecte de recerca l’impacte del projecte en la salut física i emocional dels pacients en els propers mesos.

A més, la intervenció innovadora amb tecnologia multisensorial a l’UCI, mitjançant la millora del procés clínic d’atenció, la coordinació entre diferents nivells assistencials i la promoció de l’autonomia dels pacients, també representa una millora en l’eficiència de l’ús dels recursos del sistema sanitari.

L’empresa catalana Qinera ha instal·lat el sistema als 64 boxs i l’ha co-creat junt amb l’equip sanitari. El projecte està finançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya, que impulsa la realització de projectes de compra pública d’innovació.

Què vol dir ‘humanitzar’ una UCI?

Humanitzar és millorar l’experiència assistencial des de totes les perspectives: la del pacient, la de les famílies i els i les professionals. La UCI ‘humanitzada’ de l’Hospital de Bellvitge neix d’innovar sobre el concepte d’UCI tancada, amb una normativa molt restrictiva i tradicionalment percebuda com un espai fred i hostil on es prioritzen les necessitats fisiològiques per salvar la vida dels pacients.

“Aquest projecte és un canvi de paradigma pel que fa a l’atenció sanitària a les UCI. A Bellvitge hem fet una aposta per una UCI més oberta, amable i confortable per a pacients, familiars i professionals, on a més de tenir cura de les funcions vitals, cuidem la part emocional, social i l’adaptació de la persona a la vida diària”, tal i com explica Rafael Justel, adjunt a la Direcció d’Infermeria de l’HUB i membre de l’equip del projecte.

“L’hospitalització d’un ésser estimat a la UCI provoca xoc, ansietat, incredulitat, por i estrès; per tant, hem de gestionar les repercussions d’aquesta hospitalització tant en el pacient com el seu vincle familiar”, ha afegit Justel.

El projecte d’humanització de l’Hospital de Bellvitge compta amb la col·laboració d’un gran equip format per metges i metgesses, infermeres, professionals de la fisioteràpia, teràpia ocupacional, psicologia, tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i zeladors.