Un estudi liderat per la Unitat d'Endoscòpia Digestiva, premiat amb dues beques d'àmbit estatal

-

L'estudi multicèntric aleatorizat BAMPI trial (NCT 04595058) ha estat dissenyat per esclarir els possibles beneficis d'una variant tècnica en el drenatge biliar transmural guiat per ecoendoscòpia en patologia biliar maligna.

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva lidera un projecte multicèntric d'àmbit estatal amb la participació de set centres terciaris (Mútua de Terrassa, Ramón y Cajal-Madrid, Rio Hortega-Valladolid, Alacant, Clínic València, Castelló i Bellvitge). L'objectiu és avaluar si l'addició d'una pròtesi plàstica coaxial a les pròtesis d'aposició luminal suposen un benefici clínic en el drenatge trasmural per obstrucció biliar tumoral.

L'obstrucció de la via biliar per patologia tumoral (per exemple, càncer de pàncrees o de via biliar) és un escenari clínic freqüent en el nostre medi i el drenatge de la via biliar suposa un repte tècnic. Les innovacions dins de l'ecoendoscopia intervencionista han suposat un avenç en els casos en què falla la técnica estàndard a través de la papil·la via CPRE (colangiopancreatografia endoscòpica retrògrada). En ser una tècnica innovadora, la literatura científica prospectiva i aleatoritzada és limitada per resoldre dubtes. Per aquest motiu, l'assig clínic BAMPI (Biliar Apposing Metal Pigtail) oferirà evidència científica sòlida sobre el drenatge biliar guiat per ecoendoscòpia, així com si el fet d'afegir un pigtail disminueix el percentatges de reobstruccions biliars de les pròtesis i, per tant, redueix les reintervencions.

El Dr. Albert Garcia Sumalla, coordinador de l'estudi, ha rebut dues beques competitives de les principals societats científiques: la beca d'iniciació a la recerca de la Societat Catalana de Digestologia (SCD) i la beca de recerca de la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva (SEED). Aquest estudi forma part del seu projecte doctoral, amb el Dr. Joan Gornals com a director de la tesi i investigador principal de l'assaig clínic.