Un biomarcador d’imatge pot ajudar a comprendre i tractar millor l’esclerosi múltiple progressiva

- Recerca

Un treball de recerca liderat per neuroradiòlegs i neuròlegs de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge i l’IDIBELL ha identificat un nou biomarcador de ressonància magnètica. Aquest biomarcador permetria detectar amb precisió focus d’inflamació cerebral crònica, associats a la forma progressiva de l’esclerosi múltiple.

La investigació, publicada aquest mes de juny a la prestigiosa revista European Radiology, és el primer fruit d’una nova línia de col·laboració entre el Servei de Radiodiagnòstic i la Unitat d’Esclerosi Múltiple – EMXarxa de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Aquesta col·laboració té com a objectiu fer recerca a nivell d’imatge en esclerosi múltiple.

L’estudi forma part també de l’important projecte de radiòmica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que  té com a objectiu transformar la recerca i pràctica clínica del diagnòstic per la imatge. Aquesta transformació es fa a través de l’estudi de biomarcadors quantificables d’imatge, amb el suport de la intel·ligència artificial i el processament computacional de la imatge. Es tracta d’un projecte translacional, que aspira a apropar els importants avenços tecnològics i científics recents a la pràctica clínica i als pacients.

En aquest estudi, liderat pel neuroradiòleg i investigador de l’IDIBELL Pablo Naval Baudín, s’analitzen  les característiques de les lesions de substància blanca cerebral anomenades phase rim lesions (lesions de ribet de paramagnètic). Aquestes lesions es consideren potencials biomarcadors de la forma progressiva de la malaltia, però la seva detecció és complexa i requereix de tècniques avançades de imatge que no sempre estan disponibles i que són difícils de quantificar de manera objectiva.

Gràcies a les dades clíniques aportades pels neuròlegs i l’anàlisi feta pels radiòlegs de les exploracions a pacients amb aquesta lesió i a pacients amb altres lesions, s’ha determinat que l’ús d’imatges ponderades en T1 tridimensional –un tipus d’imatge de ressonància magnètica estàndard i àmpliament accessible– permet detectar les phase-rim lesions i quantificar-les d’una manera relativament senzilla i objectiva.

Aquesta descoberta obre la porta a estudiar el seu ús com a biomarcadors d’ús senzill per detectar precoçment la forma progressiva de la malaltia i per millorar-ne els tractaments.

Els pacients que pateixen la forma progressiva de l’esclerosi múltiple no aconsegueixen el control i la remissió dels brots i van desenvolupant una discapacitat greu al llarg dels anys. Fins fa poc no hi havia teràpies efectives per a ells, però recentment han aparegut tractaments que fan que treballs de recerca com aquest tinguin una gran importància.

Els resultats apuntats per l’estudi i la seva aplicació clínica s’hauran de confirmar i desenvolupar amb posteriors investigacions.

 

 

Article de referència

Naval-Baudin, P., Pons-Escoda, A., Camins, À. et al. Deeply 3D-T1-TFE hypointense voxels are characteristic of phase-rim lesions in multiple sclerosis. Eur Radiol (2023). https://doi.org/10.1007/s00330-023-09784-w

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: