S’inicien amb èxit les primeres operacions de cirurgia robòtica a l’Hospital de Viladecans

- Innovació

L’Hospital de Viladecans ha iniciat aquest mes de maig la cirurgia robòtica gràcies a la instal·lació del robot quirúrgic Da Vinci Xi, un equipament d’alta tecnologia que permetrà millorar la precisió, la seguretat i els resultats operatoris d’alguns procediments quirúrgics d'alta complexitat. L’adquisició d’aquest primer robot a l’Hospital de Viladecans permetrà, inicialment, potenciar l'activitat quirúrgica de les àrees de Ginecologia, Urologia i Cirurgia General i Digestiva.

La implementació de la tecnologia robòtica aplicada a la cirurgia i la salut, en benefici tant dels pacients com dels professionals, representa un pas endavant de l'Hospital de Viladecans i és una aposta estratègica del centre cap a la innovació, en línia amb el lideratge que l'Hospital de Bellvitge, amb qui Viladecans comparteix gerència, té en l’àmbit de les intervencions quirúrgiques robotitzades a Espanya.

“La posada en marxa d’aquesta nova tecnologia d’avantguarda a l’Hospital de Viladecans, en un centre comarcal, és també un reconeixement de la capacitació dels professionals”, apunta el Dr. Jose G. Porras, director mèdic del centre. “Pel que fa als pacients, abordar aquesta millora des del punt de vista de l’equitat territorial és indispensable; poder-los tractar en el seu centre de referència, amb els metges que coneixen, evitant així derivar-los a altres hospitals més llunyans, és un gran pas endavant”.

En relació amb aquest tema, el doctor Porras posa en relleu que “proporcionem als pacients una nova tècnica assistencial d’avantguarda, però també més benestar emocional, més tranquil·litat, donat que un vol ser atès el més a prop de casa seva que sigui possible”, conclou J. Porras.

Al llarg del 2025 es preveu que es duguin a terme mig centenar d’operacions, unes dades que aniran augmentant progressivament a mesura que la corba d’aprenentatge i l’ús de la tècnica es vagi consolidant entre els professionals del centre.

La primera cirurgia realitzada amb el robot Da Vinci Xi a l’Hospital de Viladecans s’ha dut a terme a l’especialitat de ginecologia el 9 de maig. Les dues primeres intervencions han estat una histerectomia d’un úter miomatós de gran mida i una cirurgia conservadora de l’úter, en concret una miomectomia en una pacient jove amb desig de preservar la seva fertilitat.

En aquesta línia, la Dra. Cristina Capó, cap clínic del Servei de Ginecologia destaca que “és especialment útil en aquells procediments en què fins ara fèiem una laparotomia (obrir l’abdomen) i, ara, amb la incorporació de la cirurgia robòtica aconseguim fer l’operació amb la mínima invasió, i amb tots els beneficis que això comporta: un menor índex de complicacions i una recuperació més ràpida, amb una estada hospitalària més curta, fet que afavoreix que les pacients puguin reincorporar-se abans al seu medi social i laboral”.

Pel que fa a l’especialitat d’urologia, la primera de les intervencions amb èxit es va fer el 19 de maig. El Dr. Víctor Tames, facultatiu especialista del Servei d’Urologia explica que “nosaltres hem començat amb el càncer de pròstata, el més prevalent entre els homes. Hem fet una prostactectomia radical robòtica, que consisteix a treure la pròstata i les vesícules seminals quan existeix un càncer de pròstata localitzat”.

En relació amb l’especialitat de Cirurgia General i Digestiva, la primera operació es va realitzar el 26 de maig, en concret una cirurgia de càncer de recte. El Dr. Domenico Fraccalvieri, cap del Servei, ressalta que “en l’especialitat de la cirurgia general i digestiva els beneficis que aporta la cirurgia robòtica envers la laparoscòpica convencional són sobretot en operacions de la pelvis i del recte. És útil sobretot quan s’ha d’intervenir en zones de difícil accés i en espais molt reduïts. Pel que fa al càncer de recte, és una de les patologies que millor responen a la cirurgia robòtica”.

Sobre la possibilitat de dur a terme cirurgies híbrides, sumant cirurgia robòtica, laparoscòpica i cirurgia oberta tradicional, tots tres especialistes coincideixen a dir que, pràcticament, no hi ha cap contraindicació. En aquest sentit, de vegades, en una mateixa intervenció, cal fer ús de totes o d’algunes d’elles, segons les característiques del pacient, amb el benefici que aquest ventall de possibilitats suposa en aquest tipus d’intervencions quirúrgiques.

Des del passat 17 de juny de 2024, data en què va finalitzar el trasllat de l’Hospital de Viladecans als nous equipaments, el centre ha experimentat un increment de la complexitat quirúrgica de manera constant i ara, amb la incorporació de la cirurgia robòtica, fa un pas endavant que referma l’aposta del centre per la tecnologia d’avantguarda, la millora contínua i la qualitat assistencial.

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.