Pacients i professionals de la Unitat de Càncer de Mama HUB-ICO promouen la pràctica de rem Dragon Boat en un festival solidari

- Recerca

Aquest dissabte 25 de maig, la Unitat de Càncer de Mama del Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha participat en el Festival Solidari "Rema contra el Càncer", una jornada esportiva i solidària per conscienciar sobre la importància de l'activitat física en la prevenció i el tractament del càncer. L'activitat, organitzada per pacients de càncer de mama, ha tingut lloc al Canal Olímpic de Castelldefels.

El festival solidari "Rema contra el Càncer" té com a principal atracció el Dragon Boat. Aquest és un esport mil·lenari xinès que està estretament lligat al procés de tractament de càncer de mama i la seva recuperació posterior.

En concret, el rem en modalitat Dragon Boat és una modalitat de rem asimètric, en la qual el braç intervingut en pacients de càncer de mama va en elevació subjectant la pala posicionant-la, i el braç sa va extern realitzant la força de tracció de la pala. El tronc treballa rotant i la cama interior exerceix força d'empenta en la direcció d'avanç del vaixell. En conjunt, són molts grups musculars els que treballen de forma rítmica, combinant exercici aeròbic i resistit.

“Realitzar activitat física abans i després del càncer de mama s'associa a una millor supervivència”, ha explicat la Dra. Sira Salinas, especialista del Servei de Rehabilitació de l’HUB.

“Tant l'exercici aeròbic com el resistit milloren la força muscular i la capacitat aeròbica, la fatiga, l'ansietat i la depressió, la qualitat de vida, i l'exercici resistit prevé l'aparició de limfedema en pacients supervivents de càncer de mama (BCS)”, ha puntualitzat.

La realització d'exercici aeròbic i de resistència individualitzat és segura durant el procés de tractament del càncer i s'ha de promoure per mantenir-se durant la resta de la vida. El nivell d'activitat després del diagnòstic de càncer de mama cau durant els tractaments oncològics. En un terç dels pacients no es normalitza, tot i les intervencions de programes d'exercici supervisat.

Segons la metgessa rehabilitadora de l'HUB, “l'exercici físic no inicia ni exacerba el limfedema” i argumenta que “la contracció muscular pot actuar com a mecanisme de bombament extrínsec del sistema limfàtic”. "Avui en dia se sap que l'entrenament amb resistència progressiva és segur per a la majoria de les dones amb risc de desenvolupar limfedema o amb limfedema ja diagnosticat", ha assegurat.