L’Hospital de Bellvitge reuneix alguns dels millors especialistes mundials en mapping cerebral

-

Més de 70 professionals participen a la cinquena edició del curs internacional Mapping Bellvitge, amb el qual l’Hospital de Bellvitge comparteix la seva expertesa de més de 20 anys en les intervencions d’extracció de tumors amb mapeig cerebral i monitorització neurofisiològica intraoperatòria. Amb més de 100 intervencions en tumors cerebrals efectuades el passat any, el Servei de Neurocirurgia de l’hospital és pioner i referent estatal i internacional en aquesta tècnica.

La tècnica del mapping consisteix en marcar in vivo sobre el cervell del pacient àrees d’alta eloqüència funcional com les que afecten el moviment o el llenguatge. Quan el pacient té un tumor cerebral a prop d’aquestes àrees, identificar-les amb precisió és indispensable per preservar-les. Per detectar les àrees funcionals es porta a terme una craniotomia i s’explora la superfície cerebral amb estimulació elèctrica. “El procediment requereix una expertesa i un treball multidisciplinari en que intervenen radiòlegs, neuropsicòlegs, neurofisiòlegs, neurocirurgians, anestesiòlegs i infermeria”, tal i com destaca el Dr. Andreu Gabarrós, cap del Servei de Neurocirurgia de l’HUB.

Les quatres jornades del Curs inclouen treball al laboratori, on s’estudien les fibres del cervell i s’estudien els processos preoperatoris amb tècniques de neuroimatge; ponències i una darrera jornada amb dues cirurgies en directe, una d’elles amb pacient despert, per identificar la funció del llenguatge, i l’altre amb el pacient adormit, per estudiar la funció motora amb la monitorització intraoperatòria. Quan es tracta d’identificar les àrees encarregades del llenguatge, el pacient està despert durant la intervenció per tal que se li practiquin una sèrie de tests durant l’electroestimulació amb els quals es localitzen amb precisió els punts específics de cada llengua que parla. Un cop detectats, es marquen amb etiquetes. La col•laboració del pacient durant el procés és fonamental, perquè condiciona els punts de llenguatge obtinguts, el grau de resecció i per tant, el pronòstic global i funcional.

En el cas del moviment, la funció es pot identificar amb la tècnica de monitorització neurofisiològica intraoperatòria, amb el pacient adormit.

El mapping cerebral i la monitorització neurofisiològica intraoperatòria s’han consolidat com la tècnica més indicada per aconseguir la resecció del tumor cerebral més àmplia possible, fet que es tradueix en l’augment de la supervivència i la qualitat de vida dels pacients. Tal i com explica el Dr. Gabarrós, “s’ha comprovat que si es treu tot el tumor, però el pacient pateix un dèficit neurològic, tindrà un impacte negatiu, perquè si resulta amb alguna seqüela que limiti la seva autonomia, tindrà moltes més dificultats per accedir a tractaments oncològics”.

Entre els ponents convidats de la 5a edició del Curs Mapping Bellvitge figuren els neurocirurgians francesos Hugues Duffau, de l’Hospital Universitaire de Montpellier, i Emmanuel Mandonnet, de l’Hospital Lariboisière, de París, reconeguts mundialment pel seu treball de preservació del llenguatge relacionada amb la patologia cerebral; el Dr. Juan Martino, format a l’HUB i ara a l’equip de neurocirurgia de l’Hospital de Valdecilla, a Santander, i el Dr. Francesco Sala, de la Universitat de Verona (Itàlia).