L’Hospital de Bellvitge es reforça com a referència en cirurgia robòtica amb un tercer robot Da Vinci

-

S’espera incrementar l’activitat robòtica de l’HUB en un 55%, passant de les 450 intervencions quirúrgiques robòtiques anuals a les 700. La nova adquisició permetrà potenciar l’àrea de Cirurgia General i Digestiva, especialitat en la que s’iniciaran tres nous programes robòtics. 
 

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) podrà seguir creixent en activitat robòtica, gràcies a la suma d’un tercer robot Da Vinci als dos dels que ja disposa, des que el 2009 l’hospital va començar el programa de cirurgia robòtica amb el primer que es va instal·lar a la sanitat pública de Catalunya. Aquesta tecnologia d’última generació permet una cirurgia de màxima precisió amb intervencions quirúrgiques mínimament invasives, que comporten menys dolors i complicacions per al pacient, redueixen l’estada mitjana post-operatòria i incrementen la seguretat del pacient.

En els dos quiròfans robòtics actuals, l’HUB realitza aproximadament cada any unes 450 intervencions robòtiques dels serveis d’Urologia, Ginecologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia General i Otorinolaringologia. La incorporació del tercer robot permetrà arribar fins a les 700 intervencions en els propers anys en aquestes cinc especialitats, en vàries de les quals l’HUB és el centre que en realitza un major número a tot Catalunya i a l’Estat. 

Tres nous programes quirúrgics robòtics s’incorporaran al catàleg de l’Hospital de Bellvitge -cirurgia hepàtica, cirurgia biliopancreàtica i cirurgia bariàtrica-, amb l’objectiu de potenciar l’àrea de Cirurgia General i Digestiva, arran de l’evidència científica sobre un major benefici pels pacients gràcies als procediments assistits per robot.  

L’HUB també incrementarà l’activitat robòtica en Cirurgia Toràcica, Ginecològica i Otorinolaringologia, especialitzacions en què les indicacions de la robòtica segueixen en augment.

A punt per a les noves indicacions de la robòtica

Els dos únics hospitals del conjunt de l’Estat que avui en dia compten amb tres robots Da Vinci es troben a Catalunya, i són l’Hospital Universitari de Bellvitge i Vall d’Hebron. 

Aquests ginys, que representen l’última tecnologia existent al mercat, permeten oferir la millor assistència als pacients i alhora captar i retenir el talent dels especialistes. “La cirurgia robòtica està experimentant una gran explosió a nivell mundial, amb àmplia evidència dels seus beneficis pel que fa a seguretat, agilitat i previsió, obtenint un impacte directe en millors resultats en salut per al pacient”, segons el Dr. Álvaro Arcocha, subdirector mèdic del Procés Quirúrgic i Àrea de Crítics de l’HUB. 

A dia d’avui el sistema robòtic Da Vinci és la plataforma més innovadora per a la cirurgia mínimament invasiva. El cirurgià no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa assegut en una consola des d’on fa anar virtualment unes pinces, treballant amb lents de fins a 15 augments, amb una visió tridimensional d’alta qualitat i una gran precisió. El sistema tradueix els moviments del professional en impulsos que es transmeten als braços robòtics, fet que possibilita arribar a zones de difícil accés. 

Gràcies al robot Da Vinci, s’elimina la tremolor fisiològica o els moviments involuntaris del cirurgià, així com el cansament postural després de llargues hores d’intervenció. 

Això repercuteix directament en el pacient, ja que la mida de les incisions es redueix, fet que deriva en un període postoperatori més curt. També hi ha menys sagnat, menys dolor, menys possibilitats de complicacions i, en definitiva, una incorporació més ràpida a la vida diària. La cost-efectivitat és alta, ja que aquests avantatges es tradueixen en una millor gestió de l’ús de les instal·lacions i dels recursos de l’hospital. 

Més d’una dècada de fites en robòtica a l’HUB

El primer quiròfan robotitzat a l’HUB es va posar en marxa l’any 2009, amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Amb la incorporació del primer Da Vinci, l’Hospital de Bellvitge va esdevenir un dels hospitals pioners en intervencions quirúrgiques robotitzades a Espanya. 

Aquest primer quiròfan robotitzat es va renovar el 2016 amb un nou Da Vinci d’última generació. L’any 2019, l’HUB va adquirir un segon robot, fet que li va permetre duplicar el número d’intervencions robòtiques. 

El programa de cirurgia robòtica es va iniciar a l’HUB el mateix 2009 amb una prostatectomia radical (extirpació de la pròstata). Des d’aleshores, l’experiència acumulada durant aquests anys en Urologia, Ginecologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia General i Otorinolaringologia ha contribuït a que l’HUB hagi pogut donar suport a altres hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) que han posat en marxa programes de cirurgia robòtica, així com a altres centres de l’Estat i Portugal.

De fet, l’Hospital de Bellvitge ha estat pioner en diversos procediments robòtics a nivell català, estatal i mundial: el 2020, es va portar a terme el primer trasplantament renal ortotòpic amb cirurgia robòtica que es realitzava a nivell mundial; el 2021, l’HUB va fer la primera extracció al món d’una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió; i aquest 2022, s’ha realitzat la primera cirurgia de reassignació de sexe robòtica a Europa.

Aquest lideratge en cirurgia robòtica ha permès recentment a l’Hospital de Bellvitge posar en marxa, junt amb la Universitat de Barcelona i ABEX Excelencia Robótica, la primera càtedra de cirurgia robòtica de Catalunya i la segona d’Espanya, que dirigeix el cirurgià toràcic Ricard Ramos. La docència en aquesta subespecialitat es veurà reforçada al nou Centre de Simulació Mèdico-Quirúrgica Avançada (SimHUB) que s’acaba d’inaugurar a l’Hospital de Bellvitge, on s’ha creat una àrea específica de simulació robòtica.
 

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: