La Dra. Maria Molina, cap de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar de Bellvitge, rep la Medalla d’Or de la Societat Europea de Respiratori (ERS)

-

La Dra. Molina, que també és cap del grup de recerca en pneumologia i directora científica de l’IDIBELL, ha rebut una de les ERS Mid-Career Gold Medals Award, que reconeixen alhora una destacada trajectòria de recerca ja consolidada i el potencial de treball que té encara per endavant un o una especialista en malalties respiratòries.

La Dra. Molina és llicenciada en Medicina i Cirurgia (1998), doctora en Biomedicina i professora associada des del 2015 de la Universitat de Barcelon a (UB).

El 2008 es va integrar a l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), on, des de llavors, lidera el laboratori de recerca en Pneumologia. A més, des del mes de febrer d’aquest any, és la nova directora científica de l’IDIBELL. L’any 2023 va ser nomenada directora científica del CIBERES, l’àrea de malalties respiratòries del CIBER, el consorci públic estatal impulsat per l’Instituto de Salud Carlos III i el Ministeri de Ciència i Innovació per fomentar la recerca col•laborativa en tot l’Estat.

La seva trajectòria professional s’ha centrat en l’estudi i l’atenció de les malalties pulmonars intersticials (MPI), un grup heterogeni de patologies minoritàries que produeixen una cicatrització progressiva als pulmons que acaba sent letal i que es coneix com a fibrosi pulmonar. Ha enfocat la seva recerca especialment en entendre el desenvolupament i regulació de la fibrosi pulmonar, combinant investigació bàsica i clínica i amb la voluntat de portar a terme una recerca transversal, traslacional i amb resultats ràpidament aplicables a la salut per millorar la supervivència i qualitat de vida dels pacients.

Entre les principals fites a destacar en la investigació biomèdica realitzada per la Dra. Molina es troben la identificació de la utilitat clínica de l'estudi telomèric i genètic a MPI, contribuint a documents de consens per al seu ús en pràctica clínica i la identificació del sistema angiotensina a pulmó com a via fibrogènica, incloent-hi la desregulació d'ECA-2. La seva recerca va tenir un especial interès global durant la pandèmia de COVID19. Ha estat promotora de quatre assajos clínics i investigadora principal en 21.

Actualment lidera, entre d’altres, el projecte de Medicina de Precisió PRECISION-ILD, que pretén millorar el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat de les malalties pulmonars intersticials mitjançant la recerca de biomarcadors útils i l’aplicació de tècniques d’interpretació de dades basades en la intel•ligència artificial i el modelatge computacional. A més, és referent per a assajos preclínics (in vitro) de nous fàrmacs antifibròtics. Així mateix, ha dirigit deu tesis doctorals, vuit d'elles defensades en els darrers cinc anys. A dia d’avui, ha publicat més de 200 articles, dels quals consta com a primera o darrera autora en més de 50, acumula prop de 10.000 cites i té un factor h de 37.

Un altre dels trets identificatius del seu treball assistencial és l’interès i el contacte directe amb els seus pacients, persones amb històries i circumstàncies específiques que esdevé fonamental conèixer per oferir-los el millor tractament possible.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: