Un programa estudia si l’exercici físic adaptat millora la qualitat de vida de pacients amb seqüeles pulmonars per covid

-

Unes 90 persones afectades per covid persistent participaran en sessions presencials setmanals d’exercici físic a càrrec d’entrenadors personals durant tres mesos. Ho faran en el marc d’un projecte de recerca biomèdica de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) amb la col·laboració de la Fundació Siel Bleu. 

Millorar la qualitat de vida dels pacients amb seqüeles pulmonars posterior a pneumònia greu per SARS_CoV2 és l’objectiu principal del Programa d’Exercici Físic Adaptat, impulsat per la Unitat Multidisciplinar post-COVID i la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar de l’HUB. Hi participaran pacients que van requerir ingrés a l’hospital Universitari de Bellvitge per pneumònia greu secundària a la infecció per SARS_CoV2 que presenten símptomes respiratoris persistents després de setmanes i mesos d’haver passat la infecció, i dels quals aquestes unitats en fan un seguiment proactiu.

A partir d’establir un pla d’entrenament individualitzat amb sessions presencials de 60 minuts/setmana durant 12 setmanes consecutives es vol determinar com a objectius secundaris si l’activitat física adaptada millora la capacitat d’exercici i funció respiratòria, així com la miopatia dels pacients que han requerit ingressos perllongats a UCRI/UCI. Aquest pla inclourà exercicis respiratoris, exercicis de força i equilibri, flexibilitat, mobilitat articular i aeròbics (marxa, coreografia...).

Primers passos d’un programa innovador   

El Programa d’Exercici Físic Adaptat s’ha engegat aquest març amb una sessió informativa i entrevistes inicials, en les que s’avalua l’estat de salut previ i història clínica dels participants per tal d’adaptar-ne el pla d’entrenament. 

S’establiran dos grups de pacients: un grup d’intervenció i un grup control, que no realitzarà el programa fins passats tres mesos de l’inici dels entrenaments del primer grup. Previ al programa i al finalitzar-lo, es realitzaran proves funcionals respiratòries, test de la marxa i tests de qualitat de vida a tots els participants. S’analitzaran les dades recollides i s’espera la publicació dels resultats en revista indexada l’any 2023.  

Les sessions del programa estaran dirigides pels entrenadors personals de la Fundació Siel Bleu, entitat sense ànim de lucre, que coopera en aquest projecte amb l’HUB promovent els beneficis de l’activitat física per aconseguir una millora en la qualitat de vida. L’associació ja ha col·laborat prèviament amb la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar (UFIP) de l’HUB en un Programa d’Exercici físic Adaptat per pacients amb  fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI). 

“Creiem que l’exercici físic pot jugar un paper fonamental en la millora de la qualitat de vida dels pacients amb afectació pulmonar post-covid, i volem valorar si també millora la capacitat d’exercici, la funció pulmonar, així com el benestar emocional dels pacients afectats”, explica la Dra. Vanesa Vicens-Zygmunt, pneumòloga de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar, co-coordinadora de la Unitat Multidisciplinar post-covid de l’Hospital de Bellvitge i responsable del Programa d’Exercici Físic Adaptat. 

El Programa d’Exercici Físic Adaptat també compta amb el treball de la Dra. Rosa Planas, cap de Servei de Medicina Física i Rehabilitació i del seu equip; Chus González, infermera de la Unitat multidisciplinar post-COVID; Dr. Jaume Bordas, Dra. Bermudo i Dra. Molina, pneumòlegs que han visitat als pacients participants.  

Una Unitat Post-covid pionera a l’Estat 

La Unitat Post-covid de l’Hospital Universitari de Bellvitge es va crear de forma ràpida en una etapa molt inicial de la pandèmia, al maig de 2020. L’objectiu va ser donar resposta assistencial adequada i coordinada davant l’allau de pacients que presentaven símptomes respiratoris persistents després de la primera onada i que col·lapsaven encara més els serveis sanitaris. 

Entre 2020 i 2021, aquesta unitat multidisciplinària de l’HUB ha sumat gairebé 3.000 visites relacionades amb símptomes persistents arran de la infecció per covid. 

En paral·lel, l’equip ha posat en marxa algunes línies d’investigació en col·laboració amb medicina d’Atenció Primària i entre diferents especialitats, a més de participar en projectes europeus