L'Hospital Universitari de Bellvitge i l'IDIBELL han estrenat un documental sobre la transformació històrica que han sofert en els darrers mesos per fer front a la pandèmia de la Covid-19. Amb aquest reportatge s’ha volgut deixar constància de la transformació i les oportunitats que ha portat en l’àmbit assistencial i de recerca el coronavirus, una malaltia desconeguda que ha provocat una crisi sanitària sense precedents. Podeu veure el documental aquí.
El documental porta per títol “Bellvitge, un hospital transformat per la Covid-19” i és una coproducció de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la productora Minoria Absoluta. Té una durada de 14 minuts i s’endinsa en escenaris claus d’aquesta pandèmia com les UCI’s, els Serveis d’Urgències, Pneumologia i Infeccioses i el Laboratori Clínic, entre d’altres.
Els protagonistes són professionals que fan assistència a l’hospital i recerca a l’IDIBELL que narren en primera persona com han viscut la crisi: parlen de l’estrès dels primers dies, el cansament després, la companyonia, la creativitat, l’angoixa, la por, la preocupació pels casos difícils, l’orgull compartit de la feina ben feta o l’impuls de la recerca amb l’obertura de múltiples projectes.
El vídeo mostra l'enorme transformació del centre per adaptar-se a les necessitats d'atenció canviants que requeria la pandèmia; amb més d’un 80% de pacients de Covid-19 i amb un gran nombre de professionals d'altres especialitats mobilitzats per lluitar contra el coronavirus.
De la mà de testimonis com Antonio Olid, tècnic de trasllats, l’espectador descobreix el què ha significat moure 400 llits per muntar noves unitats de crítics i d’hospitalització, algunes en llocs tan estranys com els antics quiròfans de 1972 o al vestíbul de Consultes Externes. També hi ha moments de rècord històric com quan Salud Santos, cap de Servei de Pneumologia i investigadora de l’IDIBELL, explica que si habitualment veuen 10 pneumònies greus a l’any durant la pandèmia n’han vist entre 30 i 40 cada dia. Rafael Máñez, cap de Medicina Intensiva i investigador de l’IDIBELL, afegeix que els llits de crítics també han batut rècords: de 68 a 139, més del doble.
Les dades es barregen amb els sentiments i reflexions personals: “Estem tots molt cansats a nivell físic i mental, però amb cert grau de satisfacció pel que hem fet i pel bé que ha funcionat tot plegat”, conclou Pierre Malchair, cap d’Urgències, un altre dels protagonistes del documental.
El documental reflecteix l’esforç de l’hospital per donar resposta als pacients i generar nou coneixement d’aquesta malaltia. També mostra el salt endavant en l’aposta per la recerca i relata com l’IDIBELL ha posat en marxa diferents projectes per lluitar contra el coronavirus. “La recerca d’avui és el tractament del demà –diu Gabriel Capellà, director de l’IDIBELL- Afegir una capa de coneixement; d’evidència, és clau per donar una millor resposta al repte sanitari”.
Amb aquest documental, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL han volgut deixar constància gràfica i ajudar a documentar una crisi històrica que canviarà el rumb de l’atenció sanitària i de la recerca al nostre país.