L’ICS celebra els 15 anys del Programa ARES a Salut, referent nacional i internacional en cures infermeres

-

Coincidint amb el Dia Mundial de la Infermeria, s’ha commemorat la implantació d’aquest programa transformador amb una jornada celebrada a l’Hospital Universitari de Bellvitge. ARES, com a projecte de gestió del coneixement, dona suport a la presa de decisions clíniques de les infermeres en la prestació de cures a les persones a qui atenen en els hospitals, l’atenció primària i els centres sociosanitaris. 

L’Institut Català de la Salut (ICS) va iniciar ara fa 15 anys la implantació del Programa d’harmonització dels estàndards de cures (ARES), amb l’objectiu de millorar el procés de prestació de cures i donar suport a les decisions clíniques que prenen les infermeres en la seva pràctica diària. En commemoració d’aquesta data, coincidint amb el Dia Internacional de la Infermera i en el marc del 50è aniversari de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), aquest 12 de maig ha tingut lloc la Jornada 15 anys d’ARES a Salut, en què s'ha fet un repàs del passat i del present del projecte i una mirada cap al futur.

En la inauguració, la directora gerenta de l’ICS, Yolanda Lejardi, ha destacat: “El programa ARES demostra que amb la contribució de les infermeres i del seu coneixement millora la salut de la població. I això avui, Dia Internacional de la Infermeria, hauria d’estar als titulars dels mitjans de comunicació.”

Acompanyada de Montserrat Figuerola, gerent territorial de la Metropolitana Sud; de Montserrat Gea, directora general de Professionals de la Salut; de Montserrat Artigas, directora de Cures, i de Rosa Soldevila, directora d’Infermeria de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha donat la benvinguda a les més de 200 persones assistents, i les membres de la taula han felicitat totes les infermeres pel Dia Internacional de la Infermeria, per l’aniversari de l’ARES i pel cinquantè aniversari de l’Hospital Universitari de Bellvitge, centre on es va iniciar el programa ARES.

La Jornada ha abordat, amb taules de debat, els principals aspectes clau del projecte tant pel que fa al seu desenvolupament com a la seva implantació en la pràctica assistencial basada en el model d’atenció centrada en la persona. ARES s’ha consolidat com un important motor de coneixement i millora de la pràctica infermera i dels resultats clínics en les persones ateses.

En paraules de Montserrat Artigas, directora corporativa de Cures de l’ICS: “ARES garanteix que davant d’un mateix problema de salut –independentment de l’àmbit o el centre on s’atenen les persones: hospital, centre sociosanitari o centre d’atenció primària– s’asseguri una resposta equitativa, estructurada, segura i individualitzada per a la persona atesa.  Els plans de cures estandarditzats són aplicables individualment, grupal i poblacional. Ha estat un gran repte i un procés de transformació del model de treball de les infermeres, donant pas a un treball centrat en les necessitats de les persones. L’ARES pivota sobre quasi 50 infermeres, entre hospitals i atenció primària, a les quals anomenem infermeres superusuàries, i infermeres clíniques territorials de tot Catalunya i de diferents proveïdors, referents de gestió del coneixement, que duen a terme l’estandardització.” 

Maria Eulàlia Juvé, adjunta a la Direcció de Cures en l’Àmbit d’Hospitals i líder del projecte des del seu inici, explica que: “Amb el disseny i la implantació dels processos complexos d’estandardització i d’harmonització emprats a l’ARES, s’ha generat nou  coneixement que contribueix a la presa de decisions i ajuda a millorar la pràctica, alhora que potencia l’autonomia infermera i contribueix al treball en xarxa amb una tasca orientada a resultats de salut que, alhora, permet disposar de dades rigoroses de la prestació de cures i els seus resultats, aplicables a la millora de la pràctica clínica, la recerca i la gestió. Les infermeres són grans generadores de dades, d’informació i de coneixement aplicat a la promoció de la salut i la prevenció de malalties, de complicacions, de dependència i de discapacitat. “

Un projecte de lideratge infermer gestat a l’ICS

Tot i que ARES va néixer fa 15 anys a l’Institut Català de la Salut, de forma gairebé simultània al projecte ARGOS d’implementació de la història clínica electrònica, els seus orígens es remunten als anys noranta. El 1992 l’Hospital de Bellvitge va ser el primer a iniciar el projecte de pla de cures informatitzat i, l’any 1995, els hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona, Verge de la Cinta de Tortosa i Vall d’Hebron posen en marxa els primers plans de cures en format paper.

És a partir del Pla estratègic d’infermeria d’hospitals de l’ICS 2005-2009 que comencen els treballs de preparació i implementació del programa ARES per a pacients hospitalitzats, amb la posada en marxa de les unitats pilot a l’Hospital Germans Trias i Pujol el 2007. Des d’aleshores, ARES s’estén a les àrees d’hospitalització i semicrítics d’adults, maternoinfantil, pediatria i salut mental d’aguts, cures sociosanitàries i hospitals de dia dels vuit hospitals de l’ICS i d’altres proveïdors com ara l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital de Santa Maria de Lleida i l’Hospital del Pallars, l’Espitau d’Aran, el Parc Sanitari Pere Virgili i la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, entre d’altres.

A data d’avui, ARES inclou més de 1.000 plans de cures estandarditzats i s’utilitza en la pràctica diària a més de 200 unitats d’àrees d’hospitalització i centres sociosanitaris. En total, aproximadament 1,2 milions de persones hospitalitzades han estat ateses per les infermeres emprant plans de cures estandarditzats. Més de 15.000 professionals entre personal d’infermeria i tècnic en cures auxiliars d’infermeria han utilitzat ARES en la prestació de cures a les persones ateses als seus centres. 

Quant als dispositius d’atenció primària, la implantació d’ARES s’inicia el març de 2019. A mitjans de 2022, el Programa ja s’ha desplegat a tots els equips d’atenció primària de Catalunya –un total de 471 unitats d’atenció primària (centres d’atenció primària, equips d’atenció primària penitenciaris [EAPP], PADES, unitats de cronicitat, salut mental)– amb 27 infermeres clíniques territorials, 4.419 infermeres tutoritzades i 1.794 professionals amb certificació. S’han protocol·litzat 189 plans de cures estandarditzats i s’han obert 3,4 milions de plans de cures a persones ateses en atenció primària. 

El futur d’ARES com a motor de millora a la xarxa de salut 

El 2021 s’ha dut a terme amb èxit una prova pilot d’ARES a urgències hospitalàries, que s’estendrà a partir d’enguany a la resta de centres. En un futur proper, està previst que el programa ARES arribi als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), als d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), a les àrees del malalt crític, quiròfans i àrees d’intervencionisme, així com a les consultes de les infermeres de pràctica avançada. A més, 15 hospitals de diferents proveïdors de salut a Catalunya estan considerant o ja han formalitzat el seu interès per incorporar-se al programa ARES. 

Recupereu el vídeo de la jornada