L’HUB transforma l’atenció dels pacients amb patologies complexes

- Innovació

Els pacients d´un total de 15 patologies cròniques es beneficiaran de l´aplicació dels projectes DAIPO

L’Hospital de Bellvitge (HUB) ha posat en marxa els tres primers projectes DAIPO (Noves capacitats i transformació digital en l’atenció integrada a pacients amb patologies complexes), una iniciativa que té com a objectiu transformar l’atenció dels pacients amb malalties complexes. El post infart agut de miocardi, les demències i les TAVI (implantació de la vàlvula aòrtica transcatèter) són les tres primeres patologies que han incoporat pacients en aquesta fase del projecte DAIPO, que lideren l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans i els àmbits d’Atenció Primària Metropolitana Sud i Penedès.

En total seran 15 les patologies per a les quals es durà a terme un treball de reenginyeria de processos en que s’incorporaran l’experiència del pacient, nous equipaments per a la millora del diagnòstic i tractament; l’ús d’aplicacions mòbils de telemonitorització remota i materials audiovisuals de consulta i desenvolupament d’activitat física per millorar l’apoderament i la qualitat assistencial que reben els pacients.

"El projecte DAIPO representa una oportunitat transformadora per al nostre sistema sanitari i consolida el lideratge clínic de l’Hospital de Bellvitge en col·laboració estreta amb l’atenció primària del territori”, afirma el Dr. Josep Comín, director d’Innovació, Recerca i Universitats de la gerència que integren l’HUB i l’Hospital de Viladecans.

La llista de patologies complexes que abordaran els DAIPO es completa amb la rehabilitació territorial; l’obesitat mòrbida; la diàlisi domiciliària; la malaltia pulmonar obstructiva (MPOC); l’apnea obstructiva del son; la fibromiàlgia; el peu diabètic i la isquèmia en persones no diabètiques; l’aneurisma; la telangiectàsia hemorràgica hereditària (Síndrome de Rendu Osler), la malaltia tromboembòlica venosa; l’ELA i l’esclerosi múltiple.

Els DAIPO pretenen reduir la fragmentació dels tractaments impulsant l’atenció integrada; augmentar la participació dels pacients valorant les seves necessitats i opinions de primera mà; augmentar la coordinació entre equips i dispositius assistencials i millorar la comunicació amb els pacients i la gestió dels processos transversals tot incorporant noves tecnologies sanitàries i automatització.

Cadascuna de les patologies podrà utilitzar una aplicació mòbil que ha estat desenvolupada per aquest projecte per impulsar la telemonitorització dels pacients per a un millor control de la seva malaltia i enfortir la educació sanitària. L’eSalutMetrosud és una app que inclourà els continguts i eines específics per a cada patologia, articulats en dos grans eixos: el seguiment del pacient per part dels professionals (backoffice) i l’apoderament de les persones que viuen amb aquestes patologies, accedint a consells, exercicis o qüestionaris, entre d’altres, amb una WebApp personalitzada.

Segons destaca el Dr. Comín, “estem desenvolupant i implementant, de manera pionera, solucions innovadores com l’eSalutMetrosud, que ens permeten millorar la gestió remota de pacients i avançar cap a un model d’atenció més proactiu, integrat i centrat en la persona". Conclou el Dr. Josep Comín que "des de la Direcció d’Innovació, Recerca i Universitats, estem convençuts que iniciatives com els DAIPO situen l’HUB al capdavant de la transformació assistencial dins del sistema sanitari integral d’utilització pública, SISCAT, liderant una nova manera d’entendre l’atenció sanitària que empodera els pacients i afavoreix una millor coordinació entre nivells assistencials."

El 19 de febrer s’ha portat a terme una jornada de treball a l’HUB en que els líders dels tres projectes DAIPO que s’han posat en marxa: Elena Calvo (post-infart); Oona Meroño (TAVI) i Jordi Gascón (demències) han compartit la seva experiència en el repte que ha suposat desenvolupar el DAIPO per a cadascun dels seus àmbits amb els companys que encapçalen la resta de projectes que es posaran en marxa en les properes setmanes.

El programa DAIPO està finançat pel programa de projectes transformadors del sistema sanitari integral d’utilització pública (SISCAT) del CATSALUT i es desplegarà fins al maig de 2026.

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.