L’HUB lliura ajuts als projectes d’investigació de set professionals en el decurs de la Sessió de Recerca 2022

-

El Comitè de Recerca de l’Hospital de Bellvitge va celebrar el 30 de juny la Sessió de Recerca 2022, en el decurs de la qual es va fer el lliurament dels diferents ajuts a projectes de recerca clínica, intensificació per a professionals predoctorals i formació post-residencia.

La benvinguda va estar a càrrec del Dra. Encarna Grifell, directora de Planificació Estratègica, Innovació i Avaluació de la GTMS; el Dr. Josep Comin, president del Comitè de Recerca de l’HUB i el Dr. Fernando Fernández Aranda, director científic de l’IDIBELL.

Prèviament al lliurament dels ajuts, es van presentar els resultats dels dos projectes de recerca corresponents l’any 2017, ja finalitzats. La Dra. Elisabet Leiva Badosa, del Servei de Farmàcia, va explicar les conclusions de l’assaig clínic pilot, randomitzat i doble cec, per comparar l’eficàcia i seguretat de les emulsions lipídiques intravenoses d’oli de peix en pacients adults hospitalitzats traçats amb nutrició parenteral total amb hipertrigliceridèmia.

El Dr. Alejandro Fernández Coello, de la seva banda, va presentar el resultats del projecte de recerca que ha desenvolupat al Servei de Neurocirugia: Mapejar la memòria, millora del diagnòstic de la reserva funcional hipocàmpica en pacients amb epilèpsia farmacoresistent.

L’ajut a projectes de recerca clínica 2021 va ser lliurat a la Dra. Marta Climent Agustín, de Cirurgia General i Digestiva.

D’altra banda, els ajuts a la intensificació per a professionals sanitaris predoctorals 2022 van ser recollits per: Samantha Aso González (Pneumologia); Eva Benavent Palomares (Hospitalització a domicili); Esther Calero Molina (Infermera Cardiologia UMICO) i Alexandre Favà Buch (Nefrologia).

El lliurament dels ajuts es va tancar amb els corresponents al Programa Comitè de Recerca HUB-IDIBELL de Formació Postresidència en Recerca, que van recollir Carlos Couceiro Monteagudo, del Servei de Nefrologia, i Benet Villanueva Cutillas, de Medicina Interna. La sessió de recerca va comptar amb una conferència sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial a la medicina, a càrrec de la Dra. Carolina García-Vidal, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona i professora de la UB.

La Dra. García Vidal, que va treballar deu anys al Servei de Malalties Infeccioses de l’HUB, va explicar de forma pràctica com estan utilitzant la capacitat computacional del BigData per millorar les decisions clíniques. S’ha de tenir en compte que “ningú té més dades que les que produïm i recollim els serveis mèdics”, va destacar. Aquest fet proporciona un potencial que ha permès, per exemple identificar que la malaltia provocada pel SARS-CoV-2 tenia diferents formes de gravetat. Utilitzar un trilió de dades recollides de pacients covid en només tres mesos va permetre canviar la subjectivitat per dades objectives i identificar uns patrons en les analítiques dels pacients, el que va facilitar aplicar tractaments personalitzats i reduir en un 50% la mortalitat.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: