L’Hospital de Bellvitge transforma el Servei d’Anatomia Patològica i el converteix en un dels capdavanters del país

- Equipaments

Ha modernitzat equipaments i instal·lacions amb tecnologia puntera i digitalització

L’any 2023 el servei ha realitzat 40.295 biòpsies i estudis de peces quirúrgiques i 32.918 citologies

En una primera fase de la renovació del servei s’han redissenyat de forma completa els diferents laboratoris que integren Anatomia Patològica a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). S’han incorporant els sistemes més avançats d’automatització per al processament continu de les mostres i la seva traçabilitat durant tot el procés. Amb el projecte s’impulsa de forma significativa la qualitat i l’eficiència d’un servei essencial per al diagnòstic i el tractament dels pacients de l’hospital i d’altres dispositius de salut del territori.

Entre els nous equips tecnològics que s’han incorporat, destaquen un processador de teixits que permet el flux continu en petits lots i un sistema automatitzat per a la formació dels blocs de mostres i dos robots de tall automàtic per a l’elaboració posterior dels talls a partir dels teixits disposats en els blocs de parafina que arriben des de la fase anterior. Aquests talls, que abans s’havien de fer manualment, són digitalitzats per al diagnòstic de diferents malalties. Aquests robots de tall només estan instal·lats en altres dos hospitals de l’estat i permet guanyar temps per al diagnòstic. Tot plegat contribueix a mantenir un flux continu en la realització de biòpsies i d’altres tècniques, reduint el temps fins el diagnòstic del patòleg.

El Servei d’Anatomia Patològica de l’HUB proporciona diagnòstics precisos i fiables mitjançant l’estudi microscòpic i molecular de mostres de teixit i cèl·lules. Aquests diagnòstics són essencials per identificar i detectar de forma precoç diferents patologies, i avançar la resposta als tractaments. D’aquesta forma és possible personalitzar l’abordatge terapèutic per assolir la millor resposta en cada pacient.

La finalització de la 1a fase del projecte de renovació, amb la participació de molts estaments de l’hospital, “ens ha permès dotar-nos del laboratori d’Anatomia Patològica més avançat tecnològicament del país, capacitat per donar servei al gran volum de mostres que requereix la nostra població de referència, amb un servei que és fonamental des del punt de vista preventiu i d’orientació terapèutica”, segons assegura la Dra. Núria Llecha, subdirectora del Procés de Serveis Clínics Transversals de l’Hospital de Bellvitge. Una de les bases per a la renovació del servei, que ja comptava amb el sistema de qualitat ISO 15189:2023, ha estat la metodologia Lean de millora continua.

En el decurs de l’any 2023, els professionals del Servei d’Anatomia Patològica han diagnosticat 40.295 biòpsies i peces quirúrgiques; 32.918 citologies i han practicat 67 autòpsies. A més d’aquests estudis, el servei ha dut a terme d’altres tècniques especials immunohistoquímiques -60.000- i moleculars -gairebé 24.000-, a més d’estudis de citohematologia i tècniques de citometria de flux en malalties hematològiques. Aquesta activitat es tradueix en 190.000 blocs de parafina i 255.000 preparacions histològiques processades anualment al servei.

La transformació digital de Digipatics

El Servei d’Anatomia Patològica de l’HUB està immers en un projecte de millora continua, liderant projectes de tecnificació, intel·ligència artificial i patologia digital. En aquest sentit, destaca el projecte Digipatics de digitalització de totes les mostres amb ajuda d’eines d’intel·ligència artificial i creació de la xarxa digital d’Anatomia Patològica més gran d’Europa, amb els set hospitals de l’ICS. Fins ara s’han digitalitzat més de 2 milions de preparacions histològiques amb mostres microscòpiques.

En aquest sentit, des de finals del 2022 totes les biòpsies que es realitzen a l’HUB estan digitalitzades. La segona fase del projecte de renovació del servei afectarà a totes les instal·lacions de suport administratiu i la sala d’autòpsies. En aquests enllaços podeu veure dos vídeos sobre el renovat Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital de Bellvitge.

- Dr. August Vidal, cap del Servei d’Anatomia Patològica, i Dolores Moreno, coordinadora del servei.

- Les innovacions tecnològiques del Servei d’Anatomia Patològica.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: