Aquest tractament, encara molt estigmatitzat, aconsegueix una millora clínica en el 75% dels casos L’HUB, que és referent en teràpia electroconvulsiva (TEC), organitza des d’avui la 47ena edició d’un curs que ha format desenes de professionals
La teràpia electroconvulsiva consisteix a induir activitat neuronal generalitzada en el pacient mitjançant l’electricitat en una dosi personalitzada. Amb el pacient anestesiat, el pacient rep la càrrega que ha estat calculada específicament per al seu cas, aplicada durant un màxim de 8 segons. A Catalunya es tracten amb TEC prop d’un miler de pacients l’any a més d’una vintena d’hospitals i d’altres centres especialitzats (públics i privats). Es tracta de persones amb diferents trastorns, el principal dels quals és la depressió resistent a d’altres teràpies. En un 75% dels casos, el tractament comporta la millora clínica dels pacients.
“Tot i la fama negativa que ha acompanyat la TEC, amb els actuals protocols d’anestèsia i control del pacient és un tractament eficaç i segur que cada vegada s’administra en més centres i de forma més personalitzada”, segons indica el Dr. Mikel Urretavizcaya, responsable del Programa de TEC i de Depressió Resistent del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge i investigador de l’IDIBELL.
La imatge de la teràpia electroconvulsiva instal·lada entre l’opinió pública continua sent negativa i coercitiva en la majoria de casos. L’any 2016 un estudi del Dr. Pascal Sinaert, del Centre Psiquiàtric Universitari KU de Leuven (Bèlgica), va analitzar les aparicions de la TEC a pel·lícules i programes de televisió des de 1948 per concloure que el 80% dels films i el 72% dels programes televisius mostren una imatge negativa i inexacta del tractament. Segons l’estudi, en la majoria de les escenes, la TEC s'utilitza com a metàfora de la repressió, el control de la ment i del comportament, o bé es mostra com un tractament que esborra la memòria, dolorós i nociu.
En opinió del Dr. Urretavizcaya, “desestigmatizar la TEC i les persones que la reben exigeix una formació curosa dels professionals que l’apliquen i el coneixement del grau de satisfacció dels pacients i els seus familiars”.
Per tal de respondre aquesta necessitat formativa, el Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) va iniciar el Curs de Teràpia Electroconvulsiva (TEC) el 1993, i amb l’edició que comença avui arriba a la número 47. L’objectiu del curs, en que s’han format especialistes de tot l’estat i internacionals, és millorar la competència dels psiquiatres en l’ús de la teràpia electroconvulsiva per tal d’incrementar el grau d’eficiència de la tècnica, amb l’avaluació de la resposta clínica i dels possibles efectes adversos, així com el maneig de situacions d’alta complexitat.
Reduir l’estigma, comporta, a més, tenir en compte la veu dels pacients tractats amb TEC i les seves famílies. Per aquest motiu, el Servei de Psiquiatria de l’HUB, referent en el tractament amb TEC, ha fet juntament amb el seu homòleg de l’Hospital Universitario 12 de octubre, de Madrid, la primera i única adaptació al castellà de l’enquesta Patient Satisfacton Survey, que permetrà valorar la satisfacció dels pacients. Aquest treball, que ha estat publicat en Actas Españolas de Psiquiatría, s’aplicarà en un futur pròxim amb pacients per tenir les primeres valoracions.